Re: Deneme süresi ve sigorta
Deneme süresi en çok 2 aydır ve bu dönemde dahi işe başlamakla sigorta girişiniz yapılmış olması gerekirdi.
Maaşım da göz önünde bulundurularak bu geçen 1 ay için bana ne kadar sigorta ücreti ödemeleri gerekir?Bildiğim üzere bunu tahsil etmek zorundalar değil mi?Yoksa şikayette bulunacağım zaten.
Size sigorta ücreti ÖDEYEMEZLER.Sigorta ücreti(primi) Sosyal Güvenlik Kurumu'na ödenir.
Benim kastettiğim de o zaten.Ama muhtemelen asgari maaş üzerinden yatıracaklar.Ben asıl maaşım(1400) üzerinden ödenmesini istiyorum.Bunun hesabı nasıl yapılıyor?Merak ettiğim bu.
Prim Alınması:
madde.72-
İş kazalarıyla meslek hastalıkları, hastalık, analık, mâlüllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarının gerektirdiği her türlü yardım ve ödemelerle her çeşit yönetim giderlerini karşılamak üzere, Kurumca bu kanun hükümlerine göre prim alınır.
Prim Oranları:
madde.73
A) Tarifesine göre tespit edilecek iş kazaları ile meslek hastalıkları sigortası priminin tamamı işverenler tarafından verilir. Bu primin nispeti % 1.5 ten az, % 7 den fazla olamaz.
B)
a)Hastalık sigortası primi, sigortalının kazancının % 11'idir. Bunun %5'i sigortalı hissesi, % 6'sı da işveren hissesidir.
3 üncü maddenin (II/B) fıkrasında belirtilen çıraklar için ise kazancının % 4 üdür. Bunun % 2'si sigortalı hissesi, % 2'si işveren hissesidir.
b)Mülga
C) Analık sigortası primi, sigortalının kazancının % 1'idir. Bu primin tamamı işverenler tarafından verilir.
D) Malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, sigortalının kazancının % 20'sidir. Bunun % 9'u sigortalı hissesi, % 11'i de işveren hissesidir.
Priminizin aldığınız ücretten daha düşük yatırılması durumunda gerçek maaşınızı ıspatlayacak belgelerle SGK ve Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne şikayette bulunmanız gerekecek.