Rehinli Aracıma Haciz Koydurabilirmiyim ?
Selam arkadaşlar, kefil olduğum bir arkadaşımın borcu yüzünden aracıma rehin konuldu, olay biraz karışık detaylara girip vaktinizi almayım, şuan mahkemeliğiz karşı tarafla, sonuçlanması 2 yılı bulur sanırım. Benim sorum bu süre içerisinde ben bir tanıdığıma senet verip aracıma haciz koydurdtsam, ve 1 nci derece alacaklı duruma düşse, dava sonuçlandığında eğer karşı taraf davayı kazanırsa oda icra koydurtacak doğal olarak fakat 2 nci derece alacaklı olacak sanırım, bu durumda diyelimki araç 15.000 ytl ye satıldı, bu durumda önce 1nci alacaklı alacağını aldıktan sonra geriye kalan paramı 2 nci alacaklıya verilir, yoksa satış bedeli 2 eşit parça haindemi haciz koyduranlara ödenir, bilginize ihtiyacım var, teşekkürler.
Re: Rehinli Aracıma Haciz Koydurabilirmiyim ?
Hileli muvazalı işlemlerin nasıl yapılacağı hususunda hizmet vermiyoruz.
Alıntı:
Av.Tayfun Eyilik rumuzlu üyeden alıntı
Hileli muvazalı işlemlerin nasıl yapılacağı hususunda hizmet vermiyoruz.
Tayfun hocam tebrik ediyorum. hassasiyetinizi takdir ediyorum. bıktık şu hillelerden. selamlar
Alıntı:
seyfu rumuzlu üyeden alıntı
Selam arkadaşlar, kefil olduğum bir arkadaşımın borcu yüzünden aracıma rehin konuldu, olay biraz karışık detaylara girip vaktinizi almayım, şuan mahkemeliğiz karşı tarafla, sonuçlanması 2 yılı bulur sanırım. Benim sorum bu süre içerisinde ben bir tanıdığıma senet verip aracıma haciz koydurdtsam, ve 1 nci derece alacaklı duruma düşse, dava sonuçlandığında eğer karşı taraf davayı kazanırsa oda icra koydurtacak doğal olarak fakat 2 nci derece alacaklı olacak sanırım, bu durumda diyelimki araç 15.000 ytl ye satıldı, bu durumda önce 1nci alacaklı alacağını aldıktan sonra geriye kalan paramı 2 nci alacaklıya verilir, yoksa satış bedeli 2 eşit parça haindemi haciz koyduranlara ödenir, bilginize ihtiyacım var, teşekkürler.
Rehin kanunen güvence verilen ve diğer alacaklara nazaran "rüçhanlı" yani öncelikli bir alacak hakkı bahşeder. Haciz ve rehin karşılaşmasında rehin galip gelir. Aracınızın satılıp paraya çevrilmesi halinde ilk olarak rehinli alacaklının alacağı "tamamen" ödenir. Daha sonra geriye para artarsa haciz sahiplerine dağıtılır. Ayrıca alacaklıları 1. ve 2. olarak sıralamak sizin yetkinizde değildir. Bunu İcra İflas Kanunu belirler ve rehin herzaman önceliklidir.
(Sanırım yazdıklarımdan sonra hukukumuzun hileli işlemlere hiçbir zaman cevaz vermediğini görmüşsünüzdür.)