Hayat sigortasına haciz olurmu?
Herkese merhaba;
Benim sorum hayat sigortasıyla ilgili olacaktı bir hayat sigortası yaptırmak üzereyim ve bana sunumunu yapan kişi tüm mallarıma haciz gelse bile hayat sigortama dokunulamayacağını söyledi. söylenilen doğru mu? konuyla ilgili beni aydınlatırsanız çok sevinirim
Re: Hayat sigortasına haciz olurmu?
Zor soru.
Ancak sigorta yaptıran kişi sağ olduğu müddetçe poliçeden doğacak bir alacak olmayacağından konulamaz diye düşünüyorum.
benim sormak istediğim vefat halinden sonra doğacak tazminata değil içeride biriken parama haciz konulabilir mi?
şu şekilde bir mantık doğru mu?
sonuçat bireysel emeklilikte fon alıyoruz buna konulabilir ama hayat sigortasında benim ödediğim primler hayat sigortasına ait gibi gözükebilir bu mantıkla düşünmem doğru mu?
kanunda veya hayat sigortası yönetmeliğinde bunula ilgili bir madde var mı?
Vefat halindeki durum açısından zor soru demiştim.Hala aynı fikirdeyim:zor soru.
hayat sigorta fonuna ilişkin düzenlemede kişinin biriken prrimlerini iade talebiyle sigortalılıktan vazçemediği sürece hazcedilemezliğine dair bir hüküm
"FONUN MALVARLIĞINA, FON PORTFÖYÜNE VE FON VARLIKLARININ SAKLANMASINA İLİŞKİN İLKELER
Madde 17 - Fonun malvarlığı, şirketin bu Kanundan, 28/07/1981 tarihli ve 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunundan, emeklilik sözleşmesinden, fon içtüzüğünden ve ilgili mevzuattan doğan yükümlülüklerini yerine getirmesi ve sorumluluğunu karşılaması dışında hiçbir amaçla kullanılamaz. Fon malvarlığı rehnedilemez, teminat gösterilemez, üçüncü şahıslar tarafından haczettirilemez ve iflas masasına dahil edilemez. "
hayat kaydiyle, yaptırılan özel hayat sigortalılığından alınan pirmler, anlıan yasa düzenlemesinden de anlaşılacağı üzere, fon mal varlığı niteliğindedir. bu nedenle kanun maddesinin amir hükmü gereği haczedilemez...
saygı ile
Bilmediğim her konuda olduğu gibi,bu konuda da bilgisini benden esirgemeyen Ankara barosu avukatlarından Sayın Ahmet Doğmuşöz derki:
Vefat halinde önce vefat edenin mirasçılarına karşı takibi sürdürmeniz gerekir.Ayrıca sigorta şirketine de İİK.na göre 89/1 HACİZ İHBARNAMESİ göndermeniz gerektiğini düşünüyorum.
Önlem olması bakımından sigorta şirketine 89/1 ihbarnamesi gönderilir. Hemen ondan sonra da vefat edenin veraset ilamı alındıktan sonra ilamdaki mirasçılarına icradan ödeme emri gönderilir.Hayat sigortası poliçesindeki hükümlerin incelenmesiyle ancak anlaşılır. 89/1 gönderdiğinizde sigorta şirketi zaten gerekli yanıtı verecektir.Siz İİK.nun verdiği yetkiyi kullanarak sigorta şirketine gönderdiğinizZ 89/1 ihbarnamesiyle özet olarak" borçlunun sizde tahakkuk etmiş ve edecek olan alacağına haciz konulmuştur. Buna karşı bir itirazınız varsa 7 gün içinde bildirmek zorundasınız. Aksi halde alacak sizin zimmetinizde sayılacaktır.." uyarısını yapmış olursunuz. Sigortanın vereceği cevaba göre de hareket edeceksiniz.
yanıtlarınıza çok teşekkür ederim fakat ben sanırım derdimi anlatamadım.
benim sorduğum konu ben vefat etmedim sigortaya para ödüyorum ve ödediğim paralar sigorta şirketinde birikiyor.
benim birikimime haciz koyulabilir mi?
sayın muhsin koçak yanıtınız için çok teşekkür ederim. sorumun tam yanıtını aldım.