Re: Boşanma ve Mal paylaşımı
Forumda biraz araştırma yapın. Sorunuzun yanıtını bulacaksınız.
Eviniz kaç yılında alındı. 2002 den sonra ise, ve mal rejimi belirlemediyseniz, yarısı üzerinde hak iddia edebilsiniz. 2002 nin öncesinde alındı ise, maalesef ev üzerinde hakkınız yok. Ancak, boşanma davası aşamasında tazminat talep edebilirsiniz. Bir ihtimal, haklılığınız kanıtlanırsa tazminata hak kazanabilsiniz.
Bu konuyla ilgili Ankara Aile Mahkemesi hakimlerimizden biri 2002 yılı sonrasında uygulanan mal rejiminin mal paylaşımında, katkı payı konusunda 2002 yılı öncesine de uygulanabilmesi amacıyla ilginç bir gerekçeli karar verdi, Yargıtay'dan bozuldu, Mahkeme direnme kararı verdi. Hukuk Genel Kurulunda yakında tartışılacak. Eğer Aile Mahkemesi hakiminin direnme kararı haklı görünürse 2002 yılı öncesi ve sonrasına ilişkin büyük bir adeletsizlik önlenmiş olacak. Bu kararı takip etmekte fayda var.
Sayın Temel,
Bahsettiğiniz kararın gerçekten işimize oldukça yarayacağı konusunda, sizinle hem fikirim. Ancak, boşanacak olan eşlerden, mal talep eden tarafın; 2002 den önce alınan malların alımında katkısı olduğunu kanıtlaması halinde zaten o maldan pay alabiliyor değil mi? Yani, mesela krediyi o ödemiştir ancak eşinin üzerine yapılmıştır. Ya da, ailesinden miras olarak gelen para ile alınmıştır ancak alınan mal diğer eşin üzerine yapılmıştır. Yeter ki, katkısını kanıtlayabilsin.
Aslında bu direnme kararının gerekçesi biraz farklı.
Kadın ev kadını, alınan mal üzerinde hiçbir şekilde maddi bir katkısı yok.
Hakim bey o mal alınırken kadının tasarruf etmiş olmasını, tabiri caizse yemeyip içmeyin eşinin o malı almasından dolayı pekçok sıkıntıya katlanmış olmasını uzun bir gerekçeyle dile getirmiş.
Aslında biz Ankara Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak o kararın Hukuk Genel Kurulundan çıkışıyla ilgili teyakkuzdayız. :) Onanarak çıkarsa, 2002 sonrası ev kadının nasıl ki katkısı var sayılıyorsa 2002 öncesi de farklı bir gerekçeyle katkısı var sayılabilecek. (umarım yani) :)
Sayın Yazıcı,
Maldan pay almak demeyelim de, katkısı oranında malın değeriyle orantılanan ve ayni olmayan miktarda pay almak desek daha doğru olacak sanırım.
Okuyucular ayni bir hak iddiası olarak algılamamalılar.
sevgili avukatlarım ben tapuya baktım iki tarih görünüyo hangisi geçerli olacak bilemedim biri 2003 diğerinde 2001 tapu üzerinde iki tarih ayrı noktalarda acaba hangisine bakılır mahkemede bende çalıştım vede inanın maaşımdan zeere almadan eşime verdim maaş kartım hep onda kaldı dışarı elişleri falan anlıycanız bende hiç boş kalmadım ekonomik anlamda hep katkım oldu bu evi aldık ama şun ne yapcağımı bilemiyorum bana evden bişi alamazsın diyor (eğerki mahkeme karar verirse olabilir diyor)inanın bizim evliliğimiz çok farklıydı biz karı koca gibi yaşamadık iki oğlum var onlar için katlandım bu yaşadıklarıma artık dayanma gücüm kalmadı çünki o bana yıllardır kadınlığımı hissettirmemesine rağmen bayıldığım andada üstümden geçti gitti elimden tutmadı böle insanlık dışı şeyler yaşadım ve şimdide elim boşmu bitireceğim bu evliliği????
iki oğlum var biri 10 biri 2 yaşında velayet konusunda sorun yaşamam zaten coçuklar onun umrunda değil,onun için onlar sadece masraftı,benim sorum size acaba nafaka durumum ne olur eşim 2000 ytl üzeri maaş alıyor benim biliğim kadarıyla nafaka alabilirmiyim yada alıram nekadr alırım o benim canımı çok yaktı bende ondan en fazlasını almak istiyorum şimdiden alakanız için tşk ederim
bana yardımcı olursanız çok sevinirim;benim merak ettiğim boşanma durumunda özel nedenler dikkate alınması halinde nafaka durumu en fazla nekadar olabilir iki çocuğum var onlar ayrı ayrı nafakamı alırlar eşim 2000 ytl üzeri maaş alıyor bu durum nafakayı nasıl etkiler*
tşk ederim