İş çıkışlarında hergün izinsiz çanta aranması...
Selamlar;
Çalışmakta olduğum işyerimde hergün mesai çıkışlarında toplu olarak çantalarımız gerekçe göstermeksizin didik didik aranmaktadır özel eşyalarımız ortaya dökülmektedir.
Bu onur kırıcı davranışın hukuki boyutu nedir acaba nereye başvurabiliriz bunun için yanıtlarsanız benim ve geri kalan arkadaşlarımız için çok önemlidir.
Cevaplarınız için şidmiden çok teşekkürler hepinize...:(
Re: İş çıkışlarında hergün izinsiz çanta aranması...
İş yerinizin bağlı olduğu iş kolu nedir?
Mesai bitiminde çanta-üst araması firma güvenlik politikaları gereği normaldir.Esas olan bunun rencide edici,kişileri kırıcı şekilde yapılmamasıdır.Rahatsız olduğunuz konu sadece çantaların aranıyor olması ise bu konuda yapabileceğiniz bir şey yoktur.
Merhabalar
İş yerimiz özel bir hastanedir ayrıca işe girerken bu koşulun belirtildiği bir madde yoktur.
Isyerinizde hirsizlik olaylari oluyor mu?Ya da isyerinize getirmemeniz gereken maddelerin isyerine sokuldugu daha once tespit edildi mi?
Yo böyle bir durum söz konusu değildir yeni gelen bir yöneticinin çıkarttığı onur kırıcı bir davranıştır sadece. Sanırsam dayanağıda sahip olamadığı cep telefonunun çalınmasıymış...
Bir alışveriş merkezine girerken yapılan çanta aramasından daha onur kırıcı olabileceğini sanmıyorum.
İş çıkışı yapılan arama sırasında kişileri rencide edici(bayanların çantasının erkek görevliler tarafından yapılması,üst araması yapılıyorsa farklı cinsten kişilerin aramayı yapması gibi...) boyutlarda değil ise,alınan tedbir normaldir.Bu konuda yapabileceğiniz bir şey bulunmamaktadır.
Aramaya neden sahip olunamayan bir cep telefonu,sizin dolabınızda bıraktığınız cüzdanınız,kullanılıp atılmış enjektörler veya kullanılmamış malzeme yada dışarıda temini mümkün olmayan özel tıbbi ürünler olabilir.
İşverenin oluşabilecek bir tatsız duruma karşı tedbir alma hakkıdır yapılan.
Arama işleminde usulsüzlük görüyorsanız bu durumdan kaynaklanan şikayetlerinizi üstlerinize ileterek çözüm bulabilirsiniz.
Ne kadar kötü ya ozaman ben keyfi olarak tüm çalışanlarımın üstünü resmi bir izin falan olmadan kafama göre arattırayım onlara eziyet edeyim bence böyle bir şey olamaz bunun hukuki bir prosedürü olmalı bence.Benim çantamdaki kişisel zevkime ait bi eşyadan kime nedir yani bunu anlayamıyorum göstermek zorunda olduğumuda hiç sanmıyorum ama bakalım hukuki açıdan bir hakkımızın olduğuna inanaraktan bizi aydınlatacak hukukçularımıza şimdiden teşekkür ediyorum...
Sayin MKOLAK,
Isvereninizin bu gibi onlemler almasi Yargitay uygulamasina ve doktrindeki baskin goruse gore hukuka uygun olarak kabul edilmektedir ki ben de ayni gorusteyim.Ancak isyerinde bir arama yapiliyorsa kesinlikle kucuk dusurme ya da ayrimcilik soz konusu olmamalidir.