Re: Evlilikte Soyadı Değişimi
Sayın Ayse Kaçmaz; öncelikle konuyu birden fazla yerde açtığınız için forum kurallarını ihlal ettiğinizi belirtmek isterim. Sorunuza gelecek olursak, Medeni Kanunumuz bu konuyla ilgili şöyle bir hüküm getirmiştir.
MK md 187; " Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir."
Hüküm çok açık. Umarım sorunuza cevap olmuştur. İyi geceler!!!
Tansu Çiller ile Özer Uçuran Çiller olayında olduğu gibi erkek kadının soyadını kullanabilir ....
mk 187 maddede belirtilen kadın erkeğin soyadınının önüne alır deniyor.....örnek vermek gerekirse kadının kızlık soyadı şaşmaz erkeğin yılmaz
..kadının soyadı yılmaz şaşmazmı
....veya şaşmaz yılmaz mı
bide şunu öğrenmek istiyorum...aile kütük değişimini kadın reddedebilirmi?
Sayın Yusuf Aydın Şahin,
Öncelikle iki yere mesaj göndermiş olduğum için özür dilerim. İlk defa böyle bir şey yapmanın acemiliği ve huku bilgimin sınırlı olması dolayısıyla en yakın gelen Aile Hukuku'na yazdıktan sonra Kişi Hukuku'nun daha uygun olacağını düşündüm. Aile Hukuku'ndaki mesajı silmem gerekirdi. Lütfen hatamı mazur görün. Diğer mesajımı sileceğim.
Cevabınız için çok teşekkürler. Hüküm çok açık, haklısınız. Ancak, bu konu ile ilgili olarak, bildiğim kadarı ile, Türkiye'nin AİHM'de mahkum olmuşluğu mevcuttur. Ancak buna rağmen kadınların sadece kendi soyadlarını kullanmasına izin verilememiştir. Ulaşabildiğim bilgiler bu şekilde. Bu konuda bir değişiklik olmuş olabileceğini düşünmüş olduğum için size danışma ihtiyacı hissettim. Ben akademik görevli olduğum için soyismimin değişmemesini istiyorum. Başka bir nedenden dolayı değil.
Tekrar özürlerimi ve teşekkürlerimi sunuyorum.
Sayın aytaft,
Önce cevabını kanun maddesini ekleyerek vermiş, daha sonrasında soruyu sormuşsunuz. Kanun kadının soyadı önce gelir diyor. Bu durumda "şaşmaz yılmaz" olacak.
Kadının bu konudaki tek seçimlik hakkının soyadı olduğunu düşünüyorum. Evlilikle beraber, yeni kurmuş olduğu aile birliği, erkek nüfus kütüğünden ilerleyeceğinden, bu konuda bir seçimlik hakkı yoktur kanaatindeyim.
Saygılarımla,
[QUOTE=aysekacmaz;172232]
Hüküm çok açık, haklısınız. Ancak, bu konu ile ilgili olarak, bildiğim kadarı ile, Türkiye'nin AİHM'de mahkum olmuşluğu mevcuttur. Buna rağmen kadınların sadece kendi soyadlarını kullanmasına izin verilmemiştir. Ulaşabildiğim bilgiler bu şekilde. Bu konuda bir değişiklik olmuş olabileceğini düşünmüş olduğum için size danışma ihtiyacı hissettim.
Bu konuda bilgi verebilecek olanlara simdiden tesekkurler.
Sayın Ayşe Kaçmaz, küçük bir düzeltme yapmak istiyorum. Eminim bu küçük değişiklik sizi çok tatmin edecektir. 16 Kasım 2004 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi evlilikte kadın eşlerin soyadını kullanmasına ilişkin önemli bir karara imza atmıştır. Buna göre kadın eş dilerse kendi soyadını kullanmaya devam edebilir. Ne yazıktır meclisimiz bu kararı uygulamaya geçirmemiştir. Bu durumda yapmanız gereken nüfus müdürlüğünde talepte bulunmaktır. Talebinizin reddi halinde mahkemeye müracat ederek AİHM' nin verdiği kararı sunmanız sizin için yeterli olacaktır. Kanaatimce hükümetimiz bu konuda düzenlemeye gitmiyorsa tek gerekçesi AİHM tarafından verilen tazminat miktarının az olması ve tekrar aynı hükümden mahkum olmaktan korkmamasıdır. Sonuç olarak Anayasamızın 90. maddesine göre uluslararası sözleşmeler kanun hükmündedir diyerek kızlık soyadınızı evlilik birliği dahilinde dahi kullanabilirsiniz. Gecikmiş düzeltmem için özür diliyorum. Saygılar!!!
AİHM' in verdiği karar: http://www.yargitay.gov.tr/aihm/upload/29865_96.pdf
Cevap: Re: Evlilikte Soyadı Değişimi
Merhabalar,
Yakinda portekiz vatandasi bir beyefendiyle evliligim gerceklesicek. Nikah tarihi basvurusunda bir talepte bulunmadim fakat nufus mudurlugunde sadece kendi soyadimi kullanmak icin talepte bulunabiliyor muyum? esim yabanci oldugu icin boyle bir ayricaligimin soz konusu oldugunu duydum dogrulugunu merak ediyorum.
Tesekkurler!