Acemi Apartman Yöneticisi
Herkese Merhaba,
Çok uzun oldu biliyorum ama sabırla okuyup cevaplarsanız çok sevinirim.
Geçen sene satınaldığımız dairenin sitesinde kendi rızamla yönetici seçildim. Bu ilk yöneticiliğim. Daha sonra sitede daha önceki yönetim ile ilgili sorunlar olduğunu ve benim daha dikkatli olmam önerildi, bende kat malikleri kanununu dikkatlice okudum. Bu arada bana devredilen işletme defteri, karar defteri ve dosyaları da inceledim. kat mülkiyeti kanununda tam karşılığını bulamadığım konularda cevap verirseniz çok sevineceğim.
1). Öncelikle benim yönetici seçilmemden başlıyayım. ilk toplantıda yetersayı sağlamadı ve bir hafta sonra ikinci toplantı yapıldı. 28 kat malikinin 12'si geldi. (bazılarının vekil olduğunu sonradan öğrendim) Her kat malikinin arsa payları eşit. Bu 12 kişiden ben hariç 10'unun oyu ile yönetici seçildim. acaba yöneticiliğim geçerlimi?
(şimdi alttaki soruları geçerli ve yasal bir yöneticiymişim gibi cevaplarsanız sevinirim, sen zaten yönetici sayılmazsın diyip geçmeyin :) )
2). Kat malikleri toplantısına bazı kiracılar katılmış ve kararlara katılıp oy vermişler. Bazıları kat maliklerinden düz dosya kağıdına el yazısı ile bazılarıda kat malikinin şirketinin amblemi olan kağıda yine el yazısı ve altında sadece kat maliki imzası ile (imza kat malikine ait mi emin değilim) bir vekalet almışlar.
a. Bu vekaletler geçerlimi?
b. Vekaletlerin geçerli olması için hangi şartları sağlaması lazım?
c. Noterden tasdik filan gerekiyormu?
d. Bu önemli, çünkü bazı kat malikleri daha önce bazı kararlara itiraz etmişler, benimde başıma gelir ve kiracısındaki vekalete itiraz eder ve geçersiz derlerse ne yapacağım?
3). Birde daha önce yapılan toplantılarda belliki kat malikleri gelmemiş ve bazı toplantılarda 28 maliki olan bir sitede "ilkinde yetersayı olmadığı için yapılan ikinci toplantıya" katılan 8-10 kişi ile kararlar alınmış ve bugünde beni bağlayabilecek kararlar var. (rutin yapılan bahçe ve havuz ile ilgili işler ile ilgili kararlar) ben eski yöneticiden bu toplantılara çağrı yaptığına dair iadeli taahütlü mektup belgeleri varmı dedim, o önemli değil o toplantılar çoktan yapıldı bitti, ben hesapları ve herşeyi toplantıda ibra ettim gerek yok geçerli onlar dedi. ve zaten o belgeleride kaybettim dedi. kimse arayıp sormadı sende aynen devam et dedi.
a. Bu durumda ben ne yapacağım?
b. Eski kararlar usulune uygun değil diye beni bağlamaz diyebilirmiyim?
c. Eski toplantıya ait çağrı belgeleri ile ilgili geriye yönelik birşey yapmam lazımmı veya yasal yaptırımı varmı bu işin?
d. Yoksa ben yönetici olduğum için artık iş işten geçtimi?
e. Ya da daha doğrusu ben yönetici seçildiğim toplantıda ne karar alındıysa ona bakıp devammı edeceğim?
f. Eski kararlara yönelik yeniden toplantımı isteyeyim? (mesela havuzun ve bahçenin bakımı ile ilgili alınmış kararlar var şimdide benim o kararları uygulamam isteniyor)
4). Benden önce yöneticilik yapan kişi ile görüştüm. Çünkü bilgisayarda apartman hesabını tutmuş ve sonra bilgisayardan dökümünü aldığı hesapları işletme defterine yapıştırmış, işletme defteri noterden onaylı ama üzerine bilgisayardan alınan kayıtlar yapıştığından artık noter onayı filan gözükmüyor.
a. Eski yönetici geçerli olduğunu söyledi. bu geçerlimi cidden?
b. Ya da geçerli değilse eskiye yönelik yapabileceğim veya yapmam gereken (yasal veya başka birşekilde) birşey varmı?
c. Bbilgisayar kayıtlarını bana verdi, bende onun yaptıklarına devam edip onu yaptığı gibi yazıcıdan dosya kağıdına dökümleri alıp işletme defterine yapıştırıp onun gibi devam edebilirmiyim?
5). Sitede oturan birçok kiracının ne maliki belli ne de kendinin kim olduğu. Adını soyadını bile bilmediğim insanlar var. Birkaç kere kendileri ile gidip görüştüm. Bana kat maliklerinin ve kendileri ile ilgili (iş) adres ve telefon vermeleri için. Ama umursamadılar hatta iadeli taahütlü mektup yolladım adres ve kimlik bilgilerini versinler diye. Yine umursamadılar.
a. Kimlik bildirme yasasına göre yöneticiye kimlikleri ile ilgili bildirmeleri gereken şeyler varmı?
b. Bunlar nedir? yani hangi kimlik bilgileri (kiracı kontratı fotokopisi?) bana vermek zorundalar?
c. Eğer kimlik konusunda hiçbir bilgi vermezlerse ben ne yapabilirim, yasal hakkım ve yaptırımım nedir?
6). Daha yaz olmadan beni acemi gördüler, havuz ve bahçe ile ilgili şunu yapalım bunu yapalım diyorlar. Fakat toplananlar istenilen şeylere yetmezyecek. Yine toplantı yapsak yine toplantıya büyük ihtimalle kiracılar gelecek. (vekaletlerin geçerliliği yine beni ciddi düşündürüyor)
a. Kiracıların vekaleti yoksa toplantıya almayayımmı?
b. Kiracılar çoğunlukta olduğundan istedikleri şeyler hep yeni ilaveler mesela bahçeye ilaveler havuza ilaveler gibi. ama bir taraftanda kiracılar işlerine geldiğinde günlük harcamaların dışındakileri kat sahibi versin diyor. benim kiracıların istemine bağlı kalarak bir toplantı yapmam ne kadar doğru (ahlaki) veya yasal?
c. Diyelimki, apartmanın zorunlu ihtiyaçları dışında bazı yeni ilaveler için karar alındı, yapılsın dendi. Bunun içinde her kat malikinin payına düşecek bedel belli oldu. Doğal olarak ben bunu kiracıdan isteyeceğim. Kiracıda kat maliki ile hesaplaşması lazım. Eğer kiracı ben zorunlu gider dışındaki parayı vermem, zorunlu giderlere katılırım, diğerini git kat malikinden al derse, ne yapmam lazım? Sadece zorunlu giderleri vermeye yanaştığında ya tamamını verirsin ya da hiç diyip, kabul etmeyip, kiracı aleyhine yasal takibini yapabilirmiyim?
Aklımda daha başka sorularda var ama farkındayım çok uzun sürdü onun için kesiyorum. yeni olduğum bu konularda aklımı en fazla karıştıranlar bunlar, bu konularda bana olayı anlamam için detaylıca ve açıklayıcı cevap vermenizi rica ederim.
Şimdiden sizlere vereceğiniz detaylı ve aydınlatıcı cevaplarınız için çok çok teşekkür ederim
Saygılarımla