Ek kart sahibi asıl kart borçlusunun borçlarından sorumlumudur?
Merhaba
Şuan hayatta olan annem memur emeklisidir.Annemin kredi kartına bağlı ek kartım vardı ve bu kartla en fazla 2 kez toplamda 80-100 ytl civarı bir alışveriş yaptım. Annem ise asıl kartı ile yüksek harcamalar yaptı ve ödeyemediği için kendisine banka tarafından kanuni takip başlatıldı.Bu nedenle annemin emekli sandığından aldığı emekli maaşının 1/4 üne kredi kartı borcu nedeni ile haciz geldi ve bu tutarda emekli maaşından kesinti yapılıyor.Asıl kartın toplam borcu 105,000.-YTL dir ve bu kesintiyle borcun tamamının ödenemeyeceği aşikardır. Annemin emekli maaşından başka herhangi bir evi,aracı,malı, mülkü bulunmamaktadır. Annem vefat ettiğinde bu borç çocukları olarak bize kalabilir mi? Asıl karta bağlı ek kartım bulunması nedeni ile bende asıl kartın toplam borcundan sorumlu tutulabilirmiyim?Çok sıkıntıdayım bu konularda tarafıma bilgi vermenizi rica ederim.Teşekkürler...
Re: Ek kart sahibi asıl kart borçlusunun borçlarından sorumlumudur?
Kardeş,
Bu konudaki mevzuatı bilmem.Bildiğim şudur:Sahip olduğum kredi kartı dolaysıyla bana,ama eşime,ama çocuğuma ek kredi kartı verilmesini istememle ilgili onlarca defa formlar gönderildi.Üstelik,şu kadar para puan filan kazanacaksınız diyerek..Ben hiçbirini doldurmadım ve hiçbir kişiyi,kartım paralelinde ek kart sahibi yapmadım.
Size gelmediği için,belki bilmiyorsunuzdur.O yazılarda,der ki;sizin limitleriniz dahilinde..
Yani?..Biz; ek kart verdirttiğiniz kişiyi değil,sizi tanırız...demek isterler.Bence böyle olur..Sizin derdiniz yok.Dert;maalesef,annenizin görünüyor.
İyi geceler...
Cevap: Re: Ek kart sahibi asıl kart borçlusunun borçlarından sorumlumudur?
sakar rumuzlu arkadaşın yazdıklarına katılıyorum, ama anneniz hayatta oldugu sürece banka sizin ek kart sahibi olarak hukuken üzerinize gelemez. Yanlız Allah gecinden versin annenizin vefatında, bir reddi miras davası açmanızda fayda var. Çünkü 1. derece akraba olarak mirasçısı durumunda biri olarak borçların size kalması söz konusudur. Aksi halde anneniz yaşadıkça, ek kartı kullanmış yada kullanmamış olmanızın bir farkı yok, siz sorumlu değilsiniz şimdilik borçlardan.