1985 öncesi stajer olarak ssk girişinin emekliliğe faydası olurmu?
Merhaba arkadaşlar,
Babamın emekliliğiyle ilgili bir soum olacak, bilgisi olan yardım ederse sevinirim.
Kendisi 1964 doğumlu ve prim ödemeleri şu şekilde,
Bağkur: 09/1982 bağkura giriş 05/1997 bağkurdan çıkış. Topalm 5150 gün prim ödenmiş.
SSK: 15.06.1998 sigorta girişi ve halen çalışmakta.
Sorum şu; Babam meslek lisesindeyken 1980 yılının haziran, temmuz ve ağustos aylarında staj yapmış ve sigorta girişi olmuş. Ancak bu numaraya ulaşmadığımız gibi sigortada bu yatan primlerde görünmüyor. Ve Maliye, muhasebe kayıtlarını araştırmaya başlamadan önce bilgi almak istiyorum.Bildiğimiz kadarıyla 1985 yılından önceki tarihlerde yapılan staj girişleri 1985ten sonrakiler gibi sağlık sigortası olarak değilde normal sigorta olarak başlatılmaktaydı. Staj yaptığı tarihtede 18 yaşından küçükmüş kendisi. Şayet bu sigorta numarasına ve yatan primlere ulaşabilirsek emeklilik tarihinde bir değişiklik, 2 yıl erken emekli olma durumu olurmu acaba? Birde mevcut durumu son çıkacak kanuna göre göre nasıl etkilenir?
Re: 1985 öncesi stajer olarak ssk girişinin emekliliğe faydası olurmu?
1980 yılında çalıştığı işyerinden normal sigortalı olarak bildirimi yapılmışsa, işe başlangıcı sigortalı başlangıcını oluşturur.Son kanun nasıl çıkacak şimdiden kesin olarak bilmek mümkün değil ama, bu kanundan etkilenmeyeceği söylenebilir.
Normal sigortalı olarak değil stajyer olarak sigortalı gösterilmiş ancak 1985 öncesinde yatırılan herhangi bir prim normal sigorta olarak sayılır olduğuna dari bir bilgim var. Esasen bunu bilgiyi teyit ettirmek istiyorum ben.
Mümkün değil...
Zira;staj dönemlerinde ödenen sigorta,uzun sigorta kolları olarak adlandırılan:malûllük,yaşlılık gibi primleri değil,kısa sigorta kolları olarak bilinen;hastalık,iş kazası gibi primleri kapsar.Yani ileriye dönük değil,iş anındaki olacakları kapsadığından,emekliliğine sayılamaz.Primi öyle çünkü...
İyi geceler....
Cevap: Re: 1985 öncesi stajer olarak ssk girişinin emekliliğe faydası olurmu?
bu konuyu sgk ya anayasal bılgı edınme hakkımı kullanarak mail olarak sordugumda bana gelen cevap mailinde stajyer olarak calısıldıgında işveren ve stajyer arasında ımzalanmıs bır iş akdi bulunmadıgından yapılan stajın sigortalı ilk işe baslama tarıhı olarak gecerlı olamayacagı cevabı gelmıstı.
saygılarımla;
Cevap: Re: 1985 öncesi stajer olarak ssk girişinin emekliliğe faydası olurmu?
Demek ki; ben, haklıymışım...
İyi geceler...