Boşanma olduktan 4 yıl sonra eşya davası açılabilir mi?
Merhaba herkeze iyi akşamlar dilerim 1997 senesinde evlilik yaptım 1999 da bir çocuğum dünyaya geldi ve şahıs 2002 de yurt dışına çalışmak için gitti. Giderken düğünde takılan altınları benim adıma bankaya yatırmıştık. Yurt dışına çıkarken bu bankada olan parayı da bana çektirip harcadı ve yurt dışına gittikten kısa bir süre sonra ne bana ve çocuğuna yetecek para ne de manevi olarak bir desteği olmadı. Yurt dışından 1 yıl sonra döndüğünde yaşadığı bir kişi olduğunu anlattığında, ben hiç yorumsuz hataydı olmuş neden demeden işi bitirdim hemen dava açtım. Açarken de avukatıma gerekçe olarak beni aldıtıyor sevgilisi var demedim, amacım ne para koparmaktı ne de rencide etmekti. Sonunda 2004 yılında ekimde dava açıldı açılan dava şahsın evine bakmaması ve bunun geçimsiliğe neden olması idi ve ben avukatıma nafaka istemem sadece çocuğumu al yeter dedim. Mahkeme bana ve çocuğa nafaka bağladı nafakayı henüz bir kaç gün önce icra yolu ile alabildim şahıs ayrılıktan çok kısa bir süre sonra evlilik yaptı. Ben de 2006 da evlilik yaptım şu anda şahıs dava açtığını çocuğuna beyan etmiş. Elime dilekçe gelmedi ancak özel eşyalarımı verecek demiş. Yoksa parasını verecek. Sizlerin engin fikirlerinden yararlanmak istiyorum. Cevaplandırırsanız sevinirim.
1: Aradan geçen sene dava 2005 şubatta sonuçlandı şu anda sene 2008 bunca sene sonra eşya davası olurmu? Oluyorsa bu eşya denen şey nedir evin eşyası mı şahsın kendi eşyasımı oluyor? Zaten ayrılık olmadan önce şahıs yurt dışına giderken çıplak gitmedi eşyalarını da aldı gitti.
2: Böyle bir dava açılamazsa bu dava açılır kazanma ihtimalimiz vardır diyen avukat sizlerce neye göre kazanabilirz demiştir.
saygılarımla
Re: boşanma olduktan 4 yıl sonra eşya davası açılabilirmi
Lütfen aktif olan avukatlarımız varsa cevap verebilirlerse çok sevinirim kafam karıştı ve canım sıkıldı.
saygılarımla
Re: boşanma olduktan 4 yıl sonra eşya davası açılabilirmi
mrb henüz bir cevap alamadım yardımcı olmanızı umut ediyorum lütfen bir akıl verin rica ediyorum
saygılarımla
Re: Boşanma olduktan 4 yıl sonra eşya davası açılabilir mi?
Naz Hanım,
Yürürlükte bulunan 4721 sayılı TMK'nun "Zamanaşımı" üst başlığındaki 178. maddesi ne göre: "Evliliğin boşanma sebebiyle sona ermesinden doğan dava hakları, boşanma hükmünün kesinleşmesinin üzerinden bir yıl geçmekle zamanaşımına uğrar." hükmünü içermektedir.
Anılan süre geçtiğine göre....rahat olmanızı öneririm. Önünüze yani geleceğe bakın.
Alıntı:
Av.Mehmet Aydın rumuzlu üyeden alıntı
Naz Hanım,
Yürürlükte bulunan 4721 sayılı TMK'nun "Zamanaşımı" üst başlığındaki 178. maddesi ne göre: "Evliliğin boşanma sebebiyle sona ermesinden doğan dava hakları, boşanma hükmünün kesinleşmesinin üzerinden bir yıl geçmekle zamanaşımına uğrar." hükmünü içermektedir.
Anılan süre geçtiğine göre....rahat olmanızı öneririm. Önünüze yani geleceğe bakın.
çok sağolun mehmet bey hayatta ve işinizde başarılar dilerim
sayğılarımla
mrb denilmiş olan kanun hükmü Boşanmada tazminat ve nafaka diye olan bölümde geçmekte
MADDE 178.- Evliliğin boşanma sebebiyle sona ermesinden doğan dava hakları, boşanma hükmünün kesinleşmesinin üzerinden bir yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.
V. Boşanmada tazminat ve nafaka kanunun bu bölümünde geçmekte nafaka ve tazminatta yani bu 1 yıllık süre kişinin özel yada ev eşyası içinde geçerlimi yoksa sadece tazminat ve nafakalar için midir
her kişi her türlü davayı açabilir tabiki yukardada anlattığım gibi 2005 de verilmiş bir boşanma kararı şubat ayında kişi zaten en kısa zamanda evlilik yaptı bende 2006 da yaptım özel eşya yada ev eşyası diye bir durum söz konusumudur geçen süre zarfında
saygılarımla
Sayın meslektaşımın da belirttiği gibi kanunda açıkça yazıyor... Boşanmadan doğan dava hakları 1 yıl...