Yeni ev sahibinin kiracıların tahliyesini istemesi
Merhaba Arkadaşlar,
Benim Türk Eğitim Vakfı'na ait bir binada 25 yıldır ikamet etmekte olan bir tanıdığım var. Binanın 2-3 ay kadar önce satılması sebebiyle, içindeki kiracılar tahliye edilmek isteniyor. Kiracılara 01.06.2005 tarihine kadar mühlet verilmiş. Bu tarihte daireleri boşaltmaları isteniyor ve bu tarihe kadar da kendilerinden kira istenmiyor. Bunun için, her kiracıya bu hususa dair bir belge imzalatılmak istenmiş (ben belgeyi görmedim; tahliye taahhütnamesi olabilir); bu belgede, yukarıda belirtilen tarihte kiracının evi boşaltmış olacağı ve bu tarihe kadar kira ödemeyeceği belirtiliyormuş. Benim tanıdığım, bu belgeyi henüz imzalamadı çünkü, daha yüksek kirayla (burada ödediği kira piyasa rayicinin yarısı veya üçte biri civarındaydı), peşinat depozito vs. vererek yeni bir eve çıkacak maddi gücü yok ve binanın yeni sahibinin kiracıları çıkartmak için onlara bir taşınma yardımı yapma zorunluluğu (Zorunluluk yoksa bile benzer durumlarda böyle bir yardımın yapılmış olduğu örnekler var mıdır?) olup olmadığını ve imzalanacak o belgeye buna ilişkin bir madde de eklenip eklenemeyeceğini merak ediyor. Bu arada, yukarıda yazdığım cümle evden çıkmayı reddediyor olarak anlaşılmasın; belirtilen tarihte tabii ki evi boşaltmış olacak ancak, bu durumda böyle bir hakkı olup olmadığını bilmek istiyor. Ayrıca, belirtilen sözleşmenin imzalanmamış olması, kiraların da -söylendiği gibi- ödenmiyor olması (şimdiye kadar 2 aylık kira ödenmedi), böyle bir hak varsa da kiracının bundan mahrum olmasına sebebiyet verir mi? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Hoşçakalın.
Chi va piano va sano e va lontano.