Askerlikten doğan kıdem tazminatını hakedebilme
Merhabalar,
Benim sizlere bir sorum olacak. Forumda ve internet üzerinde bir takım araştırmalar yaptım ancak sorumla ilgili tatmin edici pek bir yanıt bulamadım. Ben bir mühendisim ve 2 yıldır özel sektörde çalışıyorum. Nisan celbinde askerlik görevimi yapacağım. Yani 1 Nisanda askerim. Şirketim ile 27 Şubat günü askere gideceğimi söyledim ancak onların ellerinden herhangi bir belge almadım. Bir arkadaşıma sormuştum, askerlik nedeni ile 6 hafta dedikleri süre öncesinde haber vermem gerekli mi diye, ancak aldığım yanıt, askerlik nedeni ile her zaman işten ayrılabilirsin, ve askerlik nedeni ile işten ayrılıdığında şirketin sana kıdem tazminatını her halükarda ödemek zordundadır şeklinde bir yanıt aldım. Bugün bir arkadaşım bana, askerlik nedeni ile işten ayrılıyor isen ve kıdem tazminatını almak istiyor isen belli bir süre öncesinden şirketine bildirmek zorundasın şeklinde bir bilgi duyduğunu söyledi. Acaba bunun doğruluğu nedir? Gerçekten de, askerlik nedeni ile işten ayrılıyor isem ve kıdem tazminatını almak istiyor isem işten ayrılmadan önce belli bir süre öncesinde haber vermem gerekli mi?
Bilgi verirseniz çok müteşekkir olacağım.
Saygılarımla.
Re: Askerlikten doğan kıdem tazminatını hakedebilme
Ne zaman askere gideceğinizi biliyorsunuz,ona göre hazırlık yapıyorsunuz.
Bu bilgiyi işverenle paylaşsanız,o da hazırlık yapsa kötü mü olur.
Askerlik nedeniyle fesih kıdem tazminatına hak kazandırır ve kanunen değil ama etik olarak bir süre önceden haber vermeniz gerekir.
Is Kanunu'na ve dotrine gore askerlik nedeniyle isten ayrilmadan once isvereninize haber vermeniz gerekir,ancak Yargitay uygulamasina gore boyle bir ihbarda bulunmaniz gerekmiyor.
Erdoğan Bey,
Yanıtınız için teşekkür ederim. Ben zaten daha öncesinden haber verdim. Ancak elimde haber verdiğime dair bir belge olmadığı için böyle bir soruyu sordum. Bu durumda herhangi bir sorun yok gözüküyor sanırım?
Teşekkürler.
Şu an çalışıyormusunuz bilemiyorum.Şubenizden aldığınız belgenin bir kopyasını işyerine vermeniz,belgenin bir kopyasını verdiğinize dair bir imza almanız yerinde olur.