Nüfus Cüzdanıma Ana Adımı Yanlış Yazdılar Ama Annem Ölü
Geçenlerde T.C nolu yeni bir kimlik çıkarmak için nüfus müdürlüğüne gittim. Nüfusumu yenilettim ama bir baktim ki annemin ismini ( Kendisi hayatta değil) "Letafet" iken "Netafet" olarak yazmışlar. Yanlışlığın düzeltilmesini istediğimde bilgisayarda bu şekilde "Netafet" olarak kayitli olduğunu söylediler. Yıllardır, benim eski kimliğimde Letafet olan annemin adı 2007 yılında bilgisayarlı sisteme geçilmesiyle Netafet olmuş. Ama üzerime kaytlı tapu,araba türü mülklerde hep annemin adı "Letafet" gözüküyor. Bu iş ilerde benim başima sıkıntı açacağını, alım satımlarda problem çıkacağını düşünüyorum.
Benim sizlerden öğrenmek istediğim ölmüş birinin adini değiştirmek için dava açilabilir mi? Açsamda hakim kabul eder mi? Görüşlerinizi bekliyorum. İyi günler...
Re: Nüfus Cüzdanima Ana Adimi Yanliş Yazdilar Ama Annem ölü
Benzer durum yakınımında başın da var cevap verirseniz seviniriz.Teşekkürler
Aynı olmasa da benzer bir olay geçen sene annemin başına geldi.
Annem evlenirken yaşı büyütülerek evlenir.Aşağı yukarı 55 yıl mahkeme kararıyla belirlenen yeni doğum tarihiyle yaşar.Mülk edinir,varis olur,dul maaşı alır,defter şeklindeki nüfus cüzdanından tek yaprak nüfus cüzdanına yine aynı doğum tarihiyle sahip olur.Dedem ve ninem öldüğünde yine aynı tarihle veraset ilamı alır.
Geçen yıl nüfus müdürlüğüne vahiy gelir ve annem birdenbire mahkeme öncesi doğum tarihine döndürülür.Dul maaşını almaya gittiği banka, maaşını vermez.Aynı şubeden 15 yıldır dul maaşı almaktayken...
Konu bana aktarılır.Ben annemden 300 km ötede yaşamakta olduğumdan,anneme yakın olan kardeşime derim ki:"Elinizde aynı nüfus müdürlüğünün verdiği,nüfus cüzdanı,vukuatlı nüfus kayıt örneği,buna bağlı çıkarılmış veraset ilamlarını fotokopilerini çıkar,nüfus müdürlüğüne git" onlara dersin ki "Bu belgeleri veren neresi?Burası.Doğum tarihi kaç?Peki şimdi doğum tarihi kaç?Bizim sorumluluğumuz ne?Hiç.Gerekli düzeltmeyi yapmazsanız,müdürlüğünüz hakkında,kaybedeceği gayrımenkuller,sağlık yardımları ve dul maaşları tutarı kadar dava açacağız,ayrıca gerçeğe aykırı belge düzenlemekten de suç duyurusunda bulunacağız"
Netice mi? Nasıl oldu bilmiyorum.Bu görüşmeden sonra,annemin doğum tarihi meselesi çözüldü...
İyi geceler.....
Dediğinizden anlaşılan sizinki basit bir maddi hata düzeltilir.
Bu durumda yapılacak iş,bulunduğuz yerdeki sulh hukuk mahkemesine başvurup,nüfus kaydının düzeltilmesi talepedilmesi olacaktır. Annenizi tanıyan 2 şahitte bulursanız,işiniz kolayca hallolur.