İş hukunda datassist vb. contract out firmalar
Merhaba,
Yaklaşık 6 sene boyunca uluslararası bir firmada çalıştım. Bu 6 senenin 4 senesinde sözleşmem datassist üzeriyinde. bu duruma itiraz etmem ve işi bırakacağımı söylemem üzerine ise kadrolu çalışan olarak şirketde çalışmaya devam ettim.
Yaptığım işin şirket içinde muaddilleri olması ve onların tarafımdan çok daha yüksek maaşla çalışmış olması sebebiyle maddi zararda olduğumu düşünüyorum.
Daha detaylı anlatmak gerekirse müşteri hizmetlerinde 3 birim vardı ve 3 birimin başındada bir takım lideri vardı. Yapılan işler müşterinin kullandığı ürüne göre farklılık göstersede aslında aynıydı. Diper 2 takım lideri ve çalışanları şirket kadrosunda çalışırken ben ve ekibim datassisit üzerinde 3'de bir oranında bir maaşla çalışıyorduk.
İşlerin birebir aynı olduğunu şu örnekle açıklayabilirim. Bir müşteri firma ile çalışmaya başladığında sisteme tanımlanması, kontrat takibi ve özel çalışma koşullarını sisteme tanımlama gibi konular her birimde 1'er personel tarafından yapılıyordu. Bu personellerin 2'si kadrolu iken biri contract out çalışıyordu.
Benim mantığımda bu olayın iş hukukuna uygun olmadığı gibi bir düşünce var. Sorum geriye dönük bu maaş kaybını alabilir miyiz?
Teşekkurler.
Re: İş hukunda datassist vb. contract out firmalar
Isveren, Is Kanunu'nun 5. maddesinde duzenlenen esit islem borcu geregi ayni durumda bulunan isciler arasinda ucretin tutari hususunda kural olarak bir ayrim yapamaz.Ancak bu kural mutlak degildir,isvereniniz diger iscilerin performansinin yuksek oldugunu,kideminin daha fazla oldugunu ya da buna benzer objektif ya da subjektif kriterlerin varligini dayanak gostererek farkli bir uygulamaya gidebilir.Bu nedenle esit islem borcuna aykiriligin varligini ve diger iscilerle ayni durumda oldugunuzu sizin ispatlamaniz gerekecektir.Ucretlerle ilgili zamanasimi suresi 5 yildir,bu nedenle zamanasimi def'i ileri surulurse ancak son 5 yillik farki alabilirsiniz,bununla birlikte esit islem borcuna aykirilik nedeniyle isvereninizden tazminat talep edebilirsiniz,bu tazminatin tutari 4 aylik ucretiniz tutarini gecemez.
Size onerim bu haklarinizi isverene noterden gondereceginiz bir ihtarname ile talep etmeniz,odenmedigi takdirde avukatiniza danisarak Is Mahkemesi'nde dava acmanizdir.
Saygilarimla.
Ulaş Bey,
bu konuyu araştırdıkça yeni şeyler öğreniyorum. İstifa ettikten sonra bu durumdan habersiz olarak şirket çıkış belgesi olarak bana herhangi bir alacağım kalmadağına dair bir kağıt imzalattılar. Bu konudan habersiz olduğum için böyle bir yazıyı imzalamakta bir sakınca görmedim. Bu durum bahsettiğiniz hukuki aşamalarda tarafıma bir sıkıntı yaratır mı?
Tşk.
Oğuz
Hayırlısı olsun.
Elinde haklarınızı aldığınıza dair imzalamış olduğunuz ibraname olan işverene karşı hangi haklarınızı arayacaksınız?Aldığınızı yazılı belge ile kabul ettiğiniz haklarınızı mı?
Erdoğan Bey,
haklısınız ancak bu konudan habersizdim. Bir kötü niyet olduğunu düşünüyorum. Ayrıca benimle benzer durumda olan arkadaşlarım da var. Bu konuyla ilgili dava açacaklar. bunu emsal gösterebilirmiyim.
2.si bu konudan sonradan habersiz olduğumu ve usulsüz bir durum olduğunu ispatlamam halinde yine de olumsuz bir sonuç mu çıkar?
Ayrıca bu şekilde çalışmakta olan hala arkadaşlarım var.
yorumunuzu rica ediyorum
Eğer elinizdeki kanıtlar çok güçlü ise , ibraname imzalanmış olsa dahi dava açabilirsiniz.
İş hukukunde deneyimli bir avukatla görüşünüz.