Kira sözleşmesine kefil oldum
Merhaba bir arkadaşım dükkan kiraladı ve bende ona kefil oldum.2 ay kirayı ödedikten sonra arkadaşım borçlarından dolayı kayıplara karıştı, kimse haber alamıyor mal sahibi dava açtı.Beni dava etmeyecegini soyledi aradan 5 ay geçmesine ragmen haber alınamadı.Şimdi bvenim korkum hala bana dava açabilme hakkı var mı?Varsa bu ne zamana kadar geçerli yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler
Re: Kira sözleşmesine kefil oldum
Alıntı:
Enstudiantes rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba bir arkadaşım dükkan kiraladı ve bende ona kefil oldum.2 ay kirayı ödedikten sonra arkadaşım borçlarından dolayı kayıplara karıştı, kimse haber alamıyor mal sahibi dava açtı.Beni dava etmeyecegini soyledi aradan 5 ay geçmesine ragmen haber alınamadı.Şimdi bvenim korkum hala bana dava açabilme hakkı var mı?Varsa bu ne zamana kadar geçerli yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler
Var. Kefaletin anlamı budur. Yani asıl şahıs ödemezse kefil öder.
Kira sözleşmesi kaç yıllıksa o süre boyunca kefil olursunuz.
Kira sözleşmesi zamanından önce feshedilirse kefaletiniz biter.
Yani en az 5 aylık kirayı sizden talep edebilir, ödemezseniz size icra takibi yapabilir. Siz ödedikten sonra kefil olduğunuz kişiden tahsil yoluna gidersiniz.
Kira kontratı 1 yıllık sürenin dolmasına da 4 ay kaldı 4 ay sonra bende ki butun hakları bitecek mi?Bir sorum daha var arkadasım dukkanı bıraktıktan sonra baska birine kiraya verdi kontratsız olarak ve o sahısta su elektrik vs. borcları bırakıp kacmıs bunda hak idda edebilir miyim?Sonucta benim iradem dısında gelişmiş bir olay.Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
Kira için kefil olduğunuz anlaşılıyor. Elektrik, su vs. için de kefil oldunuz mu?
Kontrat ta yazan dukkanın elektrik su giderleri kiracıya aittir.Ben sadece kefil kısmını imzaladım.Birde mal sahibi, arkadasım dukkanı bıraktıktan sonra dukkanı baska bir sahısa kiraya verdi.Kontratsız olarak 3 ay kadar onlar durdu ne kira odemişler ne elektrik ne de su faturası onlarda cıkınca butun borcları bana yuklemeye kalktı burada mal sahibinin hatası yok mu?elektrik su ve kirayı benden talep ediyor ne yapmam gerekiyor bu durumda ?Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
Bu soruma cevap gelmemiş yardım ederseniz sevinirim.
Alıntı:
Enstudiantes rumuzlu üyeden alıntı
Kontrat ta yazan dukkanın elektrik su giderleri kiracıya aittir.Ben sadece kefil kısmını imzaladım.Birde mal sahibi, arkadasım dukkanı bıraktıktan sonra dukkanı baska bir sahısa kiraya verdi.Kontratsız olarak 3 ay kadar onlar durdu ne kira odemişler ne elektrik ne de su faturası onlarda cıkınca butun borcları bana yuklemeye kalktı burada mal sahibinin hatası yok mu?elektrik su ve kirayı benden talep ediyor ne yapmam gerekiyor bu durumda ?Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
Cevap Verilmiş:
Alıntı:
sdt23 rumuzlu üyeden alıntı
Var. Kefaletin anlamı budur. Yani asıl şahıs ödemezse kefil öder.
Kira sözleşmesi kaç yıllıksa o süre boyunca kefil olursunuz.
Kira sözleşmesi zamanından önce feshedilirse kefaletiniz biter.
Yani en az 5 aylık kirayı sizden talep edebilir, ödemezseniz size icra takibi yapabilir. Siz ödedikten sonra kefil olduğunuz kişiden tahsil yoluna gidersiniz.
Galiba olay anlasılmadı.Kefil oldugum sahıs ortalarda yok üstüne de benim (kefil),ve kiracının kontratı surdugu halde 3. sahıslara kiraya verilmiş dukkan ve kontrat yapılmamıs onlarda yuklu sekılde elektrık su faturası borcu yapmıslar odemeden terk etmısler dukkanı.3 ay boyunca devam etti bu mal sahinin bu buyuk hatasını cekmek zorunda mıyım?hiç bir hakkım yok mu bu konuda?kontratımız surdugu halde baskalarını sokması ve onların bıraktıkları fatura borclarını bana yuklemesı suc degıl mı?sonucta onlara kıraya verılmeseydıo borclar olmaacaktı.
Arkadaşınız dükkanı kiralamış ve siz de kefil olmuşsunuz.
Kefil demek, borçlu (kiracı) ile müteselsil sorumlu demek. Bu durumda neden ev sahibinin hatası olsun ki? Siz bir kefil olarak yeterince öz verili davrandınız mı?
Sonuç olarak, ev sahibinizin bu yöndeki bütün taleplerini karşılamak durumundasınız. Arkadaşınıza rücu hakkınız saklıdır.
Alıntı:
Av.Aslı Yazıcı rumuzlu üyeden alıntı
Arkadaşınız dükkanı kiralamış ve siz de kefil olmuşsunuz.
Kefil demek, borçlu (kiracı) ile müteselsil sorumlu demek. Bu durumda neden ev sahibinin hatası olsun ki? Siz bir kefil olarak yeterince öz verili davrandınız mı?
Sonuç olarak, ev sahibinizin bu yöndeki bütün taleplerini karşılamak durumundasınız. Arkadaşınıza rücu hakkınız saklıdır.
Benim sıkıntım dukkan arkadasıma kiralı durumda iken kontrat surerken 3. sahısa kiraya verilmiş olmasıdır bu fazladan gelir elde etmek olmuyor mu?Tamam ben kefilim kira borcuna ama arkadasım dukkanı bıraktıgı zaman yani ortalardan kayboldugunda ne elektrik ne de su faturası borcu vardı.3.şahıslarda elektrik ve su giderlerini odememişler kira bedelinden de vazgeçtim bu borc benim uzerime yıkılacak bir sekilde bunu da biliyorum ama faturalarda benim uzerime kaldı.Bu durumda kanuni hakkım yok demek ki.Kontrat temmuz ayında bitiyor mal sahibi arkadası mahkemeye vermiş dukkandan cıkartmak için temmuz ayında kefaretim bitiyor mu yoksa devam mı eder.Bu sorumada cevap verirseniz memnun olurum zor durumdayım cunku...