-
Eski Hükümlü
Merhaba,
Umarım yanlış başlık altına konu açmamışımdır,
Ben bir eski hükümlüyüm,
bildiğiniz üzere yeni pakette istihdamımız kaldırılacak,
yasal olarak haklarımı aramam konusunda bana yardımcı olursanız sevinirim,
2 yıldan beri yüzün üzerinde değişik kamu kuruluşları ve yöneticilerine mailler attım, çoğusu bilgi edinme kanunu kapsamında ancak çözümleyici yada yönlendirici dönüşler alamdım,
birde geçim sıkıntısı olunca konuları takip etmek hayli zor oluyor,
genel olarak aşağıda yer alan konularla ilgili bana yasal olarak takip etmem gereken yolları gösterirseniz çok menmun olurum,
1- İstanbul İl Özel İdaresi geçen yıl ilk kez eski hükümlü alacaktı,
ancak 1 yıl geçti halen ilanları yok, geçen hafta bilgi edinme kanunu kapsamında İstanbul İl Özel İdaresinden alımlarla ilgili takvimlerinin bulunup bulunmadığını sordum,
cevaben, işçi kontenjanlarının 50 nin altında olduğu için alım yapmadıklarını maille bildirdiler,
Ağrı,Bartın..vs gibi küçük illerin İl Özel İdareleri'nin eski hükümlü kontenjanı bulunurken İstanbul gibi dev bir şehrin İl Özel İdaresinde 50 nin altına işçi olması çok mantıklı gelmedi,
kaldıki geçen yıl telefon ve maille personel şubesinden aldığım bilgiler alımların yapılacağı yönündeydi,
bu konuyla ilgili yasal olarak nasıl bir hak arayabilirim?
2-İşkur'un internet sayfasında yer alan bir çok özel sektör kurumu geçen yıldan beri aynı kontenjanla yer almakta,
örnek İşbankası 78 kişilik bir kontenjanı var, ama yıllardır istihdam yapmıyor,
bunun gibi yüzlerce örnek var,
işkur'konuyla ilgili mail attığımda ' cezai uygulama ' yapıldığı söyleniyor,
bu pek tatmin edici değil,
çünkü işkurun istihdam raporuna baktığımız zaman özel sektöre
2006 yılında eski hükümlülere yönelik 1 milyon 700 bin YTL lik bir ceza kesilmiş,
yani bir hükümlünün aylık para cezası 1250YTL ise ortalama 130 eski hükümlü kontenjanına bir ayda 1 milyon 600 civarında bi para ediyor,
mantığa bakarmısınız...yasa var ama uygulama yok
ayrı bir sorunda bu kesilen para cezaların yasal olarak yanlızca eski hükümlü projelerinde kullanılabilir diyor, işkurun internet sitesinde İstanbul'daki toplanan paralara bakıyoruz İSMEK'e aktarılıyor, bu yasal olarak suç değilmidir?3- TRT ile bilgi edinme kanunu kapsamında yazışmalarım oldu, Eski Hükümlü istihdamlarının kesinlikle olmadığını bildirdiler, yine Bilgi edinme kanunu kapsamında işkura konuyu bildirdim, TRT nin eski hükümlü çalıştırma muafiyetinin olmadığını kanunen çalıştırma zorunluluğu bulunduğunu bildirdiler,
konuyu tekrar TRT ile paylaştım, muafiyetlerinin hangi yasa kapsamında olduğunu ve işkurdan gelen amili gönderdim, aylar geçti hala cevap verecekler,
buna benzer bir çok konuyla ilgli mailler attım, çalışma ve sosyal güvenlik bakanı sn. FARUK ÇELİK dahil olmak üzere,
kimse tınlamıyor acaba ben DONKİŞOT muyum?:o
değerli zamanınızı aldığım için özür diler,
en derin saygılarımı sunarım,
Osman Korucu
korucu78@yahoo.com
-
Re: Eski Hükümlü
İstihdam paketi AKP'ye açılan dava sonucu hükümet tarafından geri çekilmişti,
son gelişmilere bakılırsa yakın zamanda uygulamaya girecek gibi,
bu yasa uygulamaya geçmeden önce bir şeyler yapmam gerek,
eski hükümlü istihdamı belki yanlış bir uygulamadır,
ama başka seçenek yok gibi, eğer alternatifsiz bir yasa çıkarsa
memuriyet hakkınız yok, devlette çalışamazsınız, özel sektör yasa olduğu halde çalıştırmıyor, yasa kalkarsa hiç çalıştırmaz,
birde cezaevlerinin acı durumu insanda psikolji bırakmayınca nasıl kendi işini kuracaksın yada hayat mücadelesini vereceksin,
yasal olarak haklarımzı aramamız için bize önayak olacak bir hukukçu arıyoruz.