SSK ve BAĞ-KUR hakkında sorunlarım var.
Merhaba benim şöyle bir sorunum olacak. Yaklaşık 14 aydır çalışmakta olduğum işyerimden çok önemli bir nedenden dolayı ayrılmak zorunda kaldım. SSK primim 28.02.2007'den bu zamana kadar iş yeri tarafından kesintisiz ödenmişti. Şu anda işten çıkmış olduğumdan dolayı kafam bi hayli karışık. Ben köyde ikamet etmekteyim ve şimdiden sonra çiftçilikle geçimimi sürdüreceğim. Şu ana kadar olan sigortamında yanmasını istemiyorum. Sigortamın bir şekilde devam etmesi için ne yapmam gerektiğini gerçekten bilmiyorum. Sağdan soldan çiftçi bağkuru gibi birşeyler duydum. Acaba bağkura mı geçmem gerekiyor? Ya da SSK'da tarım sigortası gibi birşey varmı? Bi kaç ay prim yatıramazsam şu ana kadarki yatırılan primler yanar mı? Lütfen beni bu konularda aydınlatırsanız size çok minnettar olacağım.
Re: SSK ve BAĞKUR hakkında sorunlarım var.
Eğer çiftçilik yapacaksanız,tarım Bağkuruna gireceksiniz.Merak etme, o günlerin yanmaz.Emekliliğinde sayılır.
İyi günler....
"sakar" arkadaşım ilgin ve beni aydınlattığın için çok teşekkür ediyorum. Biraz fazla oluyorum ama kafama takılan birkaç yer daha var.
-Tarım Bağkurunu bana aylık prim masrafı ne olur?
-Tarım Bağkuruna girince daha sonra tekrar özel sektör gibi bir yerde işe girdiğim zaman nasıl olacak, bu sefer de tarım bağkuruna yatırdığım primler ssk'ya mı aktarılmış olacak?
-Son olarak çiftçi bağkurunun prim ödemelerini aksatırsam bir sıkıntı olurmu?
Tekrar ilgilenen arkadaşlara teşekkür ediyorum
Tarım Bağkurunda ödeyeceğin primler basamaklara göre değişir.Şu anda en düşük basamakta prim 87,en yüksek basamakta 365 YTL dir.Yeni olduğun için basamağın yüksek olmayacaktır.
Siz önce SSK lı idiniz.SSKdaki günleriniz,SSKda durur.
Bağkurlu olursanız,Bağkurdaki günleriniz Bağkurda durur.Ayrılarak Tekrar SSKlı olursanız,Bağkurunuz bağkurda kalır.Yeni sigortalılğınız önceki SSKlılığın üzerine devam eder.Eğer ömrünüz emekli olmaya yeterse;hangi kurumdan emekli olacaksanız,öteki kurumlardaki günleriniz emekli olacağınız kurumda toplanır.Bir gününüz bile kaybolmaz.
Eğer;Tarım Bağkurlusu olacaksan ve sonra da iş buldum,işçi olacağım dersen,Bağkurla ilişiğini kesmeden SSKlı olma.Sonra Mahkemelerde sürünürsün.
Bağkura girdikten sonra,ayrılıyorum demediğin sürece Bağkurluluğunu devam ettirirler.
Primleri zamanında ödersen,faiz ödememiş olursun.Parayı denkleştirdikçe öderim dersen,geçikmelerin için faiz ödemek zorunda kalırsın.
İyi günler...
Alıntı:
sakar rumuzlu üyeden alıntı
Tarım Bağkurunda ödeyeceğin primler basamaklara göre değişir.Şu anda en düşük basamakta prim 87,en yüksek basamakta 365 YTL dir.Yeni olduğun için basamağın yüksek olmayacaktır.
Siz önce SSK lı idiniz.SSKdaki günleriniz,SSKda durur.
Bağkurlu olursanız,Bağkurdaki günleriniz Bağkurda durur.Ayrılarak Tekrar SSKlı olursanız,Bağkurunuz bağkurda kalır.Yeni sigortalılğınız önceki SSKlılığın üzerine devam eder.Eğer ömrünüz emekli olmaya yeterse;hangi kurumdan emekli olacaksanız,öteki kurumlardaki günleriniz emekli olacağınız kurumda toplanır.Bir gününüz bile kaybolmaz.
Eğer;Tarım Bağkurlusu olacaksan ve sonra da iş buldum,işçi olacağım dersen,Bağkurla ilişiğini kesmeden SSKlı olma.Sonra Mahkemelerde sürünürsün.
Bağkura girdikten sonra,ayrılıyorum demediğin sürece Bağkurluluğunu devam ettirirler.
Primleri zamanında ödersen,faiz ödememiş olursun.Parayı denkleştirdikçe öderim dersen,geçikmelerin için faiz ödemek zorunda kalırsın.
İyi günler...
Kardeş sana şükranlarımı sunuyorum. Beni bu önemli konularda aydınlattığın için teşekkür ediyorum. Son bi sorum olacak. Peki SSK'dan bağkura geçerken SSK'dan ilişik kesmeye gerek var mı?
Alıntı:
rizakar rumuzlu üyeden alıntı
SSK'dan bağkura geçerken SSK'dan ilişik kesmeye gerek var mı?
Hayır.SSK dan Bağkur a dönüşte herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur.Zaten ayrılmış olduğunuz işyeri kuruma bildirimde bulunmaktadır.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Hayır.SSK dan Bağkur a dönüşte herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur.Zaten ayrılmış olduğunuz işyeri kuruma bildirimde bulunmaktadır.
Cevabınız için teşekkür ederim.
Arkadaşlar müsaadenizle birkaç sorum daha olacak.
- SSK'dan emekli olmamla BAĞKUR'dan emekli olmam arasında bir fark var mı?
Yani emekli olunca, iki kurum arasında alacağım maaş bazında bir fark var mı?
- Aldığım duyumlara göre ÇİFTÇİ BAĞKURU'ndan emekli olunca SSK'ya göre daha az maaş alınıyormuş. Eğer öyleyse, acaba BAĞKUR'dan emekli olunca da maaşımın yüksek olması için yapılabilecek birşey var mı? (basamak artırma gibi).Ya da örneğin BAĞKUR'dan emekliliğime 1-2 sene kala SSK'ya geçip kalan süremi isteğe bağlı SSK gibi tamamlasam olur mu?
Kusura bakmayın çok soru soruyorum ama şimdiden bir karar verme ve seçim yapma mecburiyetim olduğu ve de kafamın çok karışık olduğu için sizlerin bilgisi ve tavsiyesine ihtiyacım olduğunu düşündüğümden soruyorum. İlgilenecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum.