Domain Whois Yüzünden Davalık Durumdayım
Merhabalar,benim problemim şu. Ben hosting satıcısıyım.7 ay önce bir şirket üzerinden bir domain aldım birisine kendi adımdam.Domaini register ettikten sonra gene aynı gün içerisinde bu kişiye o şirkette hesap açtırıp oradaki hesabına devrettim.Ve domain yönetimiyle ilgili bir işlem yapma imkanım kalmadı .Domaini devretmemin 7 ay sonrasında bu domain sitesi aracılığı ile sahte bir banka giriş sayfası ile pek bilgisi olmayan kişiler diyorum.
O kişilerin banka hesap bilgilerini ele geçirmiş.Ve o hesaplarlada sanırım alışveriş yapılmış.Ben domaini dıevrederken whois kayıtları bendeydi ve devir alan kişi o kayıtları değiştirmemiş.
Dolayısıyla banka whois kayıtlarından bana ulaştı.Durumu belirtti sitenin kapatılmazssa işlem başlatılacagını belirtti.Bende sitenin yönetiminin bende olmadıgını benim yapabileceğim birşey olmadını belirterek.Domain şirketine yönlendirdim ve siteyi kapattılar.
Fakat whoisde ben oldugumdan dolayı benim şirketteki hesabımda kapatıldı.Ve banka soruşturma başlattırmış sanıyorum.Şirketi aradıgımda işlem başlatılmış.Hem benim hemde domaini devrettigim kişinin hesabını kapatmışlar.Ve mahkemeye verilmiş.Şimdi sorum şu olay neye göre incelenir.O şirkette kayıtlar mevcut.Domainin 7 aydır o kişide oldugunu biliyor.
Benim bildiğim domain yönetimi kimde ise tüm sorumluluk o kişiye aittir.Şimdi nasıl bir soruşturma yolu izlenir benim suçlu çıkma olasılıgım varmıdır.Bunu yapan kişi o site üzerinden tespiti mümkünmü.Teşekkürler
Re: Domain Whois Yüzünden Davalık Durumdayım
Sayın Hasan,
Bir hukukçu değilim; ancak ben de senin gibi internet servisi sağlayıcısıyım. Bildiğim kadarıyla domain whois bilgilerini güncellememek/bildirmemek/yanlış bildirmek suçtur. İsim vermek doğru olmaz diye düşünüyorum, dolayısıyla Türkiye'de çok düşük fiyatlara domain kaydeden ve neredeyse tüm web masterlar tarafından bilinen site olarak ifade edebilirim, bu siteden bahsediyorsak bu sitenin genel kurallarına göre whois bilgilerini yanlış bildirmek, domaine el koyulmasını gerektirebilir. Dolayısıyla ilgili kayıt firmasıyla iletişime geçmen doğru olur, firmaya hiç bir alakan olmamasına rağmen senin isimlerinin kullanıldığını belirtebilirsin.
Re: Domain Whois Yüzünden Davalık Durumdayım
Alıntı:
Hasan_06 rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar,benim problemim şu. Ben hosting satıcısıyım.7 ay önce bir şirket üzerinden bir domain aldım birisine kendi adımdam.Domaini register ettikten sonra gene aynı gün içerisinde bu kişiye o şirkette hesap açtırıp oradaki hesabına devrettim.Ve domain yönetimiyle ilgili bir işlem yapma imkanım kalmadı .Domaini devretmemin 7 ay sonrasında bu domain sitesi aracılığı ile sahte bir banka giriş sayfası ile pek bilgisi olmayan kişiler diyorum.
O kişilerin banka hesap bilgilerini ele geçirmiş.Ve o hesaplarlada sanırım alışveriş yapılmış.Ben domaini dıevrederken whois kayıtları bendeydi ve devir alan kişi o kayıtları değiştirmemiş.
Dolayısıyla banka whois kayıtlarından bana ulaştı.Durumu belirtti sitenin kapatılmazssa işlem başlatılacagını belirtti.Bende sitenin yönetiminin bende olmadıgını benim yapabileceğim birşey olmadını belirterek.Domain şirketine yönlendirdim ve siteyi kapattılar.
Fakat whoisde ben oldugumdan dolayı benim şirketteki hesabımda kapatıldı.Ve banka soruşturma başlattırmış sanıyorum.Şirketi aradıgımda işlem başlatılmış.Hem benim hemde domaini devrettigim kişinin hesabını kapatmışlar.Ve mahkemeye verilmiş.Şimdi sorum şu olay neye göre incelenir.O şirkette kayıtlar mevcut.Domainin 7 aydır o kişide oldugunu biliyor.
Benim bildiğim domain yönetimi kimde ise tüm sorumluluk o kişiye aittir.Şimdi nasıl bir soruşturma yolu izlenir benim suçlu çıkma olasılıgım varmıdır.Bunu yapan kişi o site üzerinden tespiti mümkünmü.Teşekkürler
who is kayıtları her an değiştirilebilir kayıt yapıldığı anda aaa xxx adına yapılsa bile
10dk sonra bbb zzz adına güncellenebilir,yapılan değişiklik ortlama 3-4 saatte geçerli olmakta zaten,
siz devrettiğinize göre sizin hukuki bir sorumluluğunuzun olmaması gerekmektedir, ayrıca sizin hesabınızın kapatılması için bir sebep yoktur.
firmaya bunu belirterek hesabınızın geri açılmasını talep ediniz,
olaki ilerde savcılık tarafından çağrılırsanız, ifadenizi bu yönde verirseniz zaten savcı sizin hakkınızda büyük ihtimalle takipsizlik vericektir.yani cezai bir yaptırım almayacağınızı düşünüyorum.
misal oraya alan kişi, ali veli yazsa misal, bu durumda ali veli misali şahıs mı suçlu olucak ?
tabiki olmayacaktır:)
zaten o hesabının İP adresinden gerçek kişiye ulaşıcaklardır,