Sayın Başbakan'ın geçen hafta basına yansıyan ve eleştiri konusu olan "katili affetmesi gereken devlet değil, maktulün ailesidir" şeklindeki sözlerinin bir hukuk sitesinde de tartışılması gerektiğini düşünüyorum.
Printable View
Sayın Başbakan'ın geçen hafta basına yansıyan ve eleştiri konusu olan "katili affetmesi gereken devlet değil, maktulün ailesidir" şeklindeki sözlerinin bir hukuk sitesinde de tartışılması gerektiğini düşünüyorum.
Tartışma katil kavramı ile sınırlı kalmamalı. Genel bir ifade ile "suçluyu kim affetmeli?" sorusuna cevap aranmalı.
Hukukumuzda mağdura ve yakınlarına doğrudan affetme yetkisi olarak değerlendirilemese bile kısmen af sayabileceğmiz ve suçlunun daha az cezalandırılması, bazen de hiç cezalandırılmaması sonucunu doğuran ŞİKAYETTEN VAZGEÇME ya da TAKİBİ ŞİKAYETE BAĞLI OLMA biçiminde düzenlenmiş hukuk kurumları mevcut. Hukuk düzenimiz kişiye tanınmış affetme hakkına yabancı olmadığını bu düzenlemeler ile göstermektedir.
---
"katili affetmesi gereken devlet değil, maktulün ailesidir" biçimindeki ifadeden -aslında hiç ifade edilmediği halde- "katili cezalandırması gereken devlet değil, maktulün ailesidir" anlamı çıkarılmış olmalıki, eleştiriler ŞERİAT yakıştırması üzerinden yapıldı.
Hukukçu değilim, bu nedenle haddimi aşıyorsam şimdiden özür dilerim ama bence başbakan kırk yılın başı doğru bir laf etmiş. Umarım bu sözünün arkasında durur da af maf çıkartmaz oy için ya da herhangi bir menfaati için diyeceğim ama takip ettiğim kadarıyla örtülü af niteliği taşıyan bir düzine yasanın da mimarı ve destekçisi kendileri.
Sayın başbakana bir kez olsun hak vermiştim ama ne yaparsınız ki icraatleri ile söylemleri o kadar çelişkili ki, ne kadar hak versem olmuyor, olmuyor işte olmuyorrrr...