Benim cirom olan protestolu müşteri çeklerim çalındı. Nasıl alacağımı tahsil edebilirim
Müşterime ait 5 parça hamiline yazan çeklerim ödenmediğinden zamannında protesto ettirdim. Ama borçlu kişi sürekli bugün yarın ödeyeceğim diyerekten 4-5 ay beni oyaladı. Bende geçen günlerde çekleri çaldırdım. Şimdi elim kolum bağlandı. Bu durumda ilk önce nasıl bir yol izlemem gerek. Bankada çeklerin protestolanmış hallerinin fotokopileri mevcut. Yardım ederseniz sevinirim....
Re: Benim cirom olan protestolu müşteri çeklerim çalındı. Nasıl alacağımı tahsil edebilirim
Eğer, senedin kimin elinde olduğunu biliyorsanız; zaten, istirdat davası açılacaktır. Ancak, kimin elinde olduğunu bilmiyorsanız; (yani, sizin sorunuzda olduğu gibi) bu sefer T.T.K hükümleri dahilinde "senedin iptalini" isteyeceksiniz.
Yetkili mahkeme borçlunun ikametgah mahkemesidir. İptal davası bakımından, dilekçe sahibinin, senedin zilyedi olduğu ve onu çaldırdığı yolundaki iddialarının mahkemece kuvvetle muhtemel görülmesi gerekir. Bundan sonra hakim, ticaret sicili gazetesinde üç kez ilan verir. Çek, tayin edilen süre içerisinde mahkemeye tevdi edilmezse; iptaline karar verilir. Fakat, iptali istenen çek, ilanda belirtilen süre içinde mahkemeye getirilirse, dilekçe sahibine istirdat davası açması için mehil verilir.Ancak, kişinin iyi niyetli olması durumunda iptal davası açılamaz.