İtirazın iptali, devir, işe iade
Öncelikle belirtmek isterim ki; aleyhine işe iade davası açtığım şirket maden ocağı ve sahasının sahibidir. Bu işveren tarafından maden ocağında çalışan işçilerin tamamının iş akitlerine son vermiştir. Daha sonra ve/veya işçilerin iş akitleri devam ederken gizlice maden ocağı başka bir şahıs şirketine rödövans sözleşmesi ile kiralamıştır.
Yapılmış olan işlem işletme hakkının devridir. Davalı açısından maden sahasının 3. şahsa devri söz konusu değildir.
Sonuç olarak fesihler neticesinde süresi içerisinde, davalı aleyhine açmış olduğum işe iade davaları Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin incelemesinden de geçerek lehime kesinleşmiştir. Yine süresi içerisinde davalıya yaptığım işe iade başvuruları mevcuttur. Davalı işveren başvurularıma karşılık verdiği cevabi yazıda üçüncü şahıs olan rödevansla ocağı kiraladığı şirkette işçileri işe başlatmak istemiştir.
Bu talebi, tarafımca davanın taraflarından birisi olmaması, işe iade edilmesi durumunda 4 aylık boşta geçen süreye ilişkin ücretin, kıdem tazminatı farkının, SSK primlerinin, yargılama giderlerinin ve vekalet ücretlerinin kim tarafından ödeneceği bilinmediğinden aksine bir sonuç doğurmamak için kabul edilmemiştir.
İşe iadelere ilişkin kararlar ilamsız takibe konu yapılarak genel haciz yolu ile tahsil edilmek istenmiştir. (takip konusu 4 aylık boşta geçen süreye ilişkin ücret + 4 aylık işe başlatmama tazminatı + yargılama giderleri + vekalet ücretidir.)
Davalı tarafınadan icra takibine konu borcun tamamına itiraz edilmiştir. Sonra tarafımca iş mahkemelerinde itirazın iptali davası açılmış %40 icra inkar tazminatı talep edilmiştir. (Zira, dosyalar içinde müvekkillere ait ücret bordroları vardır kaldı ki, yargılama giderleri ile vekalet ücreti de ilamda belirtilmiştir. borç likittir.) İtirazın iptali davalarında yapılan yargılama esnasında bilirkişi incelemesi yapılmış raporlarda davalı tarafından yapılmış olan 3. şahıs yanında işe başlama bildiriminin kabul edilmesi gerektiği kabul edilmemesi ile bizim hataya düşmüş olduğumuz bu nedenle boşta geçen 4 aylık ücret ile 4 aylık tazminatı talep edemeyeceğimiz belirtilmektedir. Boşta geçen süreye ilişkin 4 aylık ücreti alırım bunu biliyorum. Peki, böyle bir durumda 4 aylık işe başlatmama ve/veya başka bir işveren yanında işe başlatma talebini kabul etmeme tazminatımı alamazmıyım.
Bu konuda Yargıtay kararlarını inceledim ancak somut bir olguya ulaşamadım. Bu nedenledir ki; bu konuda fikri, bilgisi, başından geçmiş bir davası olan meslektaşlarımın bana acilen yardımcı olmasını istiyor ve/veya diliyorum.
Herkese şimdiden saygılar sunar başarılar dilerim.
Re: İtirazın iptali, devir, işe iade
Merhabalar..
Bilirkisi raporundaki goruse katiliyorum,ayrica muvekkilinizin 3.sahsin yaninda ise baslamasi gerektigini de dusunuyorum,soyle ki;
Mahkemenin ise iade karari vermesi ve sizin bu karar uzerine isverene basvurmaniz halinde is akdi hic feshedilmemis sayilacagindan Is Kanunu'nun 6.maddesinin 1.fikrasi uyarinca yeni isveren ve eski isveren bu gibi borclardan muteselsilen sorumlu olacakti.Is akdi her ne kadar kisisel iliskiler doguran bir akit olsa da isverenin degismesi, isci icin bir fesih nedeni degildir,isci ise devam etmekle yukumludur.Bu nedenle yeni isveren yaninda calistirilma talebinin kabul edilmesi gerekirdi.Zira Is Kanunu'nun 6. maddesi "...hukuki bir isleme dayali olarak baska birine devredilmesi.." dedigi icin buradaki devri illa mulkiyetin devri olarak anlamamak gerekir,isletme hakkinin devri de bu kapsamda degerlendirilmelidir..
Re: İtirazın iptali, devir, işe iade
Kiralama da işyerinin devir şekillerinden biridir.Bu nedenle benim kanaatimce de işe başlamak gerekirdi. Ancak, sizin olayınızda şöyle bir özellik var. Davalı işveren size üçüncü kişinin yanında işe başlayabileceğinizi önermiş, ama üçüncü kişinin buna rızası var mıydı? Üçüncü kişinin size ulaşan somut bir onayından bahsedilemeyecek ise; işe başlatmama tazminatının da kazanılma ihtimali yüksek denebilir. Üçüncü kişinin onayını gösteren bir belge yoksa, işe başlatılmadığınızı tanıklarla ispat etmeye çalışın. Örneğin işyerine gittiğinizi ve üçüncü kişi tarafından veya kapıdaki görevlilerce içeriye alınmadığınızı iddia edebilirsiniz. Kolay gelsin, selamlar.