Re: Deneme süresinde istifa
Sorunuza cevap, İK md.15'te tüm detaylarıyla mevcuttur.
Madde 15 - Taraflarca iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir. Ancak deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir.
Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebilir. İşçinin çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır.
Alıntı:
uye1111 rumuzlu üyeden alıntı
1)Sözleşmede deneme süresi 3 ay olarak belirlenmiş ama iş kanununa göre deneme süresi 2 ayı geçemez. Bu durumda sözleşmedeki süremi yoksa kanundaki süremi geçerlidir?
Kanunda belirtilen süre geçerlidir.
Alıntı:
2)Deneme süresi hesaplanırken iş günümü sayılır? Kanuna göre yanlış hatırlamıyorsam cumartersi günleri de iş günü olarak sayılıyor. Ben cumartesi günleri işe gitmiyorum(ispatlanabilir) bu durumda ocak 11de başlayan sözleşmem için deneme süresi bitimi hangi güne denk gelir?
Takvim günü sayılır.
Alıntı:
3)Sözleşmemde, çalışan ayrılmadan 2 ay önce haber vermek zorundadır şeklinde bir madde var. Deneme süresinde mazeret belirtmeksizin ve ihbar süresiz sözleşme fesh edilebildiğine göre, benim, sözleşmemdeki "2 ay önceden haber vermek zorundadır" maddesini uygulamam gerekirmi?
Kanunda belirtildiği üzere deneme süresi içinde taraflar ihbar önellerine uymadan sözleşmeyi feshedebilir.
Alıntı:
4)Sözleşmemde, çalışan işten ayrıldıktan sonra 2 yıl yazılım şirketlerinde çalışamaz yazıyor. Bu bir doktora, sağlık sektöründe çalışmayacaksın demek gibi birşey. Bu maddenin geçerliliği varmıdır?
Bir coğrafi bölge ve makul bir süre ile sınırlandırılmamış bu tür yasaklamaların geçerliliği yoktur.
Deneme süreniz kanunen dolmuş olduğundan ihbar öneline uyarak sözleşmenizi feshedebilirsiniz.
İhbar öneline uymamanız durumunda işverenin ihbar tazminatı hakkı doğacaktır.
İşverenin sağlamış olduğu eğitimler var ise eğitim giderlerinin karşılanmasını talep edebilir.
düzenleme : ikinci mesajınızı görmeden bu cevabı yazdım. cevaplarınız için tekrar teşekkür ederim Erdoğan bey ve Emrah bey
teşekkür ederim Emrah bey,
yazdığınız mesajdan, "sözleşmedeki maddelerin geçerli olabilmesi için dene süresinin bitmiş olması gerektiği" sonucunu çıkarıyorum. deneme süresinde işten ayrılma durumunda hiçbir madde geçerli olmayacaktır. 3. ve 4. sorularıma cevap aldım.
1. sorum için kafama takılan bir durum var. sizinde dediğiniz gibi deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle 4 aya kadar çıkarılabilir. peki bir sözleşmenin toplu iş sözleşmesi olabilmesi için kişi sayısı sınırı varmıdır? yani patrronum ve benim aramda imzalanan sözleşme toplu iş sözleşmesi kapsamına girermi? (1 kişi)
2.sorum içinde yorum yapabilirseniz sevinirim.(kanunun 15. maddesi bu konuda bir açıklama yapmamış) gün sayısı iş günü üzerindenmi hesaplanır yoksa haftanın hergünü sayılırmı? eğer iş günü geçerli ise ; iş kanununa göre cumartesi günleri de iş günü olarak geçiyor sanırım. ben cumartesi günleri çalışmıyorum (bunu ispatlayabilirim) yinede cumartesi günlerini saymam gerekirmi?
Alıntı:
Sözleşmede deneme süresi 3 ay olarak belirlenmiş ama iş kanununa göre deneme süresi 2 ayı geçemez. Bu durumda sözleşmedeki süremi yoksa kanundaki süremi geçerlidir?
Kanundaki sure gecerlidir.
Alıntı:
Deneme süresi hesaplanırken iş günü mü sayılır?
Hayir,normal gunler de bu sureye dahildir.
Alıntı:
Sözleşmemde, çalışan ayrılmadan 2 ay önce haber vermek zorundadır şeklinde bir madde var. Deneme süresinde mazeret belirtmeksizin ve ihbar süresiz sözleşme fesh edilebildiğine göre, benim, sözleşmemdeki "2 ay önceden haber vermek zorundadır" maddesini uygulamam gerekir mi?
Deneme suresi icinde herhangi bir bildirimde bulunmadan isinizden ayrilabilirsiniz.
Alıntı:
Sözleşmemde, çalışan işten ayrıldıktan sonra 2 yıl yazılım şirketlerinde çalışamaz yazıyor. Bu bir doktora, sağlık sektöründe çalışmayacaksın demek gibi birşey. Bu maddenin geçerliliği var mıdır?
Bu kadar genis kapsamli rekabet yasagi sozlesmesinin gecerliligi yoktur.
Sorunuz bireysel iş hukuku kapsamındadır, patronunuz ve sizin aranızda imzalanan sözleşme toplu iş sözleşmesi değildir.
İkinci sorunuz ve tüm sair sorularınız yukarıda sayın Erdoğan Kırcalı tarafından açıklanmış olup, kendisinin belirttiği gibi gün hesaplanırken haftasonları çıkartılarak hesaplama yapılmaz, normal takvim günleri hesaplanır (2 ay=60 gün gibi).
evet cevaplar gayet net bir şekilde verilmiş. hepinize teşekkür ederim, iyi günler