-
SSK dan ayrılmak
Merhabalar,
Tam 22 senedir SSK'ya prim ödüyorum. Emekliliğime 4-5 yıl var ve hep tavandan prim ödemişim.
Şuan itibarıyle birikmiş 220.000 ytl cıvarı prim var (yasal faizleri dışında) .
SSK'dan tamamen ayrılmak istiyorum.
SSK veya başka devlet kurumundan emekli olmak istemiyorum Tüm sağlık ve emeklilik haklarımdan vazgeçmek istiyorum
Bir dava açarak birikmiş primlerimi yasal faizi ile birlikte geri istiyorum. (Tabiki sağlık konusundaki yararlandığım konuların kesintis yapılabilir)
Böyle bir dava açmam mümkün mü?
NOT: Tabiki çalışma hayatım sürerken ssk' lı olmak zorunda olabilirim. Ama dava açma sürecimin en azından emekli olmaya yakın bir zamanda olması halinde bu hakkım olur mu? dava açabilir miyim? onu öğrenmek istiyorum.
Kenan
-
Re: SSK dan ayrılmak
merhaba değerli üyeler ve avukat arkadaşlar,
ben yakın zaman içinde yurtdışın hayatımın geri kalanını orada geçirmek ve dönmemek üzere yerleşeceğim. çalışma hayatıma 4 sene önce başladım. bu süre zarfında ödenmiş primlerimi geri alabilir miyim? bir arkadaşımdan alamayacağımı duydum. bu hukuka aykırı olmaz mı? almamın yolu varsa nedir?
teşekkürler.
-
yanıt alamadığım için tekrar sormak zorundayım. cevabı bile yok mu acaba?
-
506 sayılı Sosyal Sigortalılar Kanununa göre ancak belirli şartlar nedeniyle ödenmiş olan primleri geri verilmektedir.
1.Yanlış ve yersiz olarak alınmış olduğu anlaşılan primler, alındıkları tarihlerden on yıl geçmemiş ise, hisseleri oranında işverenlere ve sigortalılara geri verilir... (mad.84)
2. olarak sigortalı olarak çalıştığı işten ayrılan ve malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamıyan kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmuş bulunan sigortalıya veya 50 yaşını doldurmuş bulunan ve erken yaşlanmış olduğu tespit edilen sigortalıya ödemiş olduğu primler toptan geri ödeme şeklinde verilmektedir.
Bu şartların oluşmadığı durumlarda ne yazık ki primlerin geri alınması gibi bir husus mümkün görünmemektedir.
-
teşekkürler saygun. fakat bu durum tamamıyla bir haksızlık değil mi? sonuçta senelerce benden prim kestiler, çalışarak hakettiğim parayı benden aldılar. sizce hukuk yoluna gitsem ve mahkemeye versem kazanır mıyım?