Tarafıma yapılan "emniyeti suistimal yoluyla işyerinden hırsızlık" suçlaması
Sayın Hukuki.net yetkilisi,
Çalışmakta olduğum işyeri tarafıma çok ağır bir suçlamada bulunmuştur. Ben kasiyer olarak çalışmaktayım. Kasa sorumluluğunun bende olmadığı günlerde bir mal giriş-çıkışı ve ardından kasa sayımı yapılarak sonucunda benim yaklaşık 400 YTL 'lik bir tutarı şahsım adına kullandığımı belirtilmiş, işyeri güvenliği ve ardından Emniyet'e başvurarak tarafıma suçlamalarda bulunulmuştur. Yetkili şahıslar 400 YTL lik bir bedeli bahane ederek hem ortada mevcut bir açığın faturasını bana mal etmek hem de beni işten çıkmaya zorlamak / çıkartmak için uğraşmaktadırlar.
Aynı işyeri son 3 aya ait maaş ödemesini tarafıma yapmamıştır. SSK (SGK) primlerimden işe girdiğim ilk ayın ödemesi yapılmamış, bugüne kadar yapılan ödemelerde kazancımı asgari ücret göstererek yapmış bulunmaktalar.
Forumlarınızdan okuduğum kadarı ile noter aracılığı ile bir bildirim yaparak maaş alacaklarım gerekçesi ile işten ayrılabilirim diye biliyorum. Sorularımı madde ile sıraladım, yanlışsa özür dilerim.
1- Bu ağır ithamdan ötürü itibarım zedelenmiştir ne yapabilirim? Hakaret davası veya benzeri bir dava açılabilir mi?
2- Kendimi savunmak için ücretsiz avukat bulabilir miyim, çünkü masraf ödeme gücüm yok.
3- SSK (SGK) primlerimin doğru ödenmesini nasıl sağlarım?
4- Maaş alacağımı ödemezlerse dava mı açmam gerekir?
5- İşten ayrılmakta haklı mıyım?
6- En kötü ihtimalide düşünerek, böyle bir olayda yargıda suçlu bulunursam ne olur? Hapis cezası alır mıyım?
Kendimi çaresiz hissettiğim için size danıştım. Yönlendirir ya da bilgilendirirseniz çok sevinirim.
Re: Tarafıma yapılan "emniyeti suistimal yoluyla işyerinden hırsızlık" suçlaması
Sayın csr, bahsettiğiniz ağır ithamdan dolayı dava açmanız için öncelikle bu ithamın haksız olduğunun kanıtlanması gerekmektedir. bu da yapılan ceza yargılamasının hakkınızda beraat ile sonuçlanması ile sağlanabilir. ceza yargılaması esnasında baro vasıtasıyla size bir vekil tayin edilmesini talep edebilirsiniz. İş Mahkemesine açacağınız bir dava ile hizmet tespitini ve ödenmeyen maaşınızı talep edebilirsiniz.