T.C. yasalarını takmayan bir işyeri
Merhaba, öncelikle yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Eski işyerimin,bazı tutumlarından dolayı çalışma bölge müdürlüğüne şikayette bulunmuştum ve gelecek cevabı beklemekteyim.
Durumu kısaca açıklamaya çalışayım;
12.09.2006 tarihinde işe başlayıp 18.12.2007 tarihinde işten ayrılmıştım. İşten ayrıldığımda 5 aylık alacağım vardı ve halen ödenmedi. Ayrıca sigorta başlangıcım işe başladığım tarihten 5 ay sonra yapıldı ve primlerim maaşım üzerinden değil asgari ücret üzerinden ödendi.
18.12.2007 tarihinden itibaren işe gitmiyorum ve işverenle sözlü olarak konuşup işten ayrıldım.İşe başlarken yazılı iş sözleşmesi yapılmadığı gibi işten ayrılınca da herhangi bir çıkış işlemi yapılmadı ve bende herhangi bir imza atmadım.
İşe başladıktan sonra yasal olarak işverenin çalışma koşullarımı,maaşımı belirten bir belge vermesi gerekiyormuş fakat bana vermediler.
Ayrıca işten çıkınca işverenden işe giriş ve çıkış tarihlerimi gösteren çalışma belgesi istedim,fakat yasal olarak vermek zorunda olmalarına rağmen bunu da vermiyorlar.
Sigorta kayıtlarında 2 ocak tarihinde işten çıkışım görülüyor fakat ben imza atmadan çıkışımın yapılması mümkün mü?
Kıdem tazminatım ve fazla çalışma ücretlerimin ödenmediğini de bölge çalışma müdürlüğüne bildirdim.
Tüm bu yazdıklarım doğrultusunda sizden ricam haklarımı almam için ne yapmalıyım.Bölge çalışma müdürlüğünden geri dönüşü bekliyorum.
İşveren beni 5 ay sigortasız çalıştırdığı için benim sigortasız çalışma süremi inkar edecektir.Herhangi bir iş sözleşmesi de yapılmadığı için asgari ücret aldığımı iddia edeceğini düşünüyorum.Maaş ödemelerinde bordro verilmiyor sadece aldığım rakamın yazılı olduğu fişe imza karşılığı elden ödeme yapılıyor.
Ayrıca kendi isteğimle işten ayrıldığımı iddia edip kıdem tazminatımı da ödememeyi düşünecektir. Sonuçta maaşlarım eksik ödendi,sigota primlerim düşük ödendi vs. bu nedenler benim açımdan haklı sebeple ayrıldığıma dair kanıt teşkil edermi?Ayrıca 1 ay sonra askere gideceğim bildiğim kadarıyla askerlik nedeniyle ayrılmak kıdem tazminatını etkilemiyor.
Biraz uzun oldu ama bana bu durumda ne yapmamı tavsiye ederisiniz.O kadar emek vermeme rağmen işverenin bana yaptıkları moralimi çok bozuyor.
Saygılarımla...
Re: T.C. yasalarını takmayan bir işyeri
Sayın technostore;
forumda sorununuzun yanıtına dair daha önce yazılar mevcuttur.Kısaca İş mahkemelerine dava açabilirsiniz,tanıkla ispat edebilirsiniz iddialarınızı hakkınız var.
Selamlar...