İstifadan sonra emekli sandığından emekli olmak
22 yıl 6 ay emekli sandığından sigortalı hekim olarak çalıştıktan sonra şimdi istifa edip muayenehanem de devam etmek istiyorum. Emekli sandığına 2 yıl 6 ay daha pirim ödeyip 3 yıl 6 ay sonra emekli maaşına hak kazanabiliyorum. Muayenehane işleteceğim için isteğe bağlı sigortadan faydalanamıyorum. Bu süre içinde bağ kur yada ssk dan sigortalılık durumu söz konusu olduğunda 3 yıl sonra emekli olmak istediğimde
1- Emekli sandığından emekli olabilirmiyim?
2- Emekli İkramiyesini alabilirmiyim?
Şayet hükümet tam gün yasasını çıkarır da muayenehanesi olan hekimi serbest yada kamuda çalışmaya zorlarsa bu durumda (işten çıkarma da ödenen tazminat) tazminat ödeme durumu doğar mı?
Re: İstifadan sonra emekli sandığından emekli olmak
2829 S.Sosyal Güvenlik Kurumlarındaki Hizmet sürelerinin birleştirilmesiyle ilgili Kanun gereğince;Sigortalılığın son 7 yılında hangi sosyal güvenlik kurumuna daha fazla prim ödemişseniz,o kurumun şartlarından ve o kurumdan emekli olursunuz.
Eğer E.Sandığından sonra Bağkura veya SSKya prim ödeyecekseniz,ödediğiniz prim gün sayısı 7 yılın yarısı,3.5 yıldan (1260 günden) az olmalıdır.Ödeyeceğiniz süre bu süreyi aşmadan,ki o zaman E.Sandığı şartlarına göre emeklilik hesabınız yapılacaktır,emekli olmayı hak ediyorsanız,E.sandığından emekli olursunuz.Bundan emin olmanız için ilgili kanunu okumanız yeterlidir.Ben bundan eminim.
Kanuna veya yönetmeliğe dayalı olarak söyleyemeyeceğim bir husus da şudur:
Son prim ödemen E.Sandığına yapılmamışsa,Sandık ikramiye ödemiyor.
İyi günler..