AB Hibe projesine teminat olarak verilen senet
Finasmanı AB'den sağlanan bir projede; projenin ilgili programına uygun biçimde yürütülmesi ve nihani raporunun hazırlanıp ilgili kuruma sunulması işlemini yapacağıma dair proje sahibi dernek adına yetkili kılınan şahsa 14.500 YTL'lik senet verdim. senet usulune uygun olarak yazıldı (sadece keşide tarihi yoktu -ilgili şahıs kendisi doldurmuş). Senetle ilgili karar dernek karar kayıt defterine alındı. Proje usulune göre zamanında bitirildi. Çıktılar Proje sorumlusuna teslim edildi. Projenin nihai raporun yazılarak ilgili kuruma yollanıldı.
Sorun:
1- Proje sorumlusu kişi ile oturup görüştük. Projeden arta kalan 3000€ parayı teslim etmem gerekiyordu. Defaten ödeyemeyecegimi bildirdim. 3 adet senetle herbiri 1.750'şer YTL olarak hazırlamaya başladı. Ben agır bir depresyon içinde idim. Yazımı biten 2 senedi imzaladım. 3. senedin yazılmasını bekleyecek halim yok siz doldurum dedim. Ben imza atarken 3. senede Proje sorumlusu masadan daha önceki senedi çıkararak bana "bak hoca yırtıyorum bunu" dedi. Ben mekandan ayrıldım.
Ödeme zorlugu içinde olduğum için senetleri ödeyemedim. Proje sorumlusu senetleri bir başka şahsa ciro ederek vermiş ve iki dosya halinde icraya konuldu.
2- Bir dosya 2 senedi kapsamakta 1.750+1750=3.500 YTL. diğer senet ise 14.000 YTL yazılarak işleme konulmuş gördüm. zamanı içerisinde mal beyanında bulundum. Proje sorumlusuna nedne böyle yaptıgını sordum. O da derneğine para kazandırmak istediğini söyledi. Bana 14.000 YTL kendisine verdiğim takdirde işlemin kapanacagını söyledi. Bende maaşıma gelir icra dedim.
3- Bu şahıs daha sonra bir senet daha aynı kişiye ciro ederek icra işlemine başladı. Bu senet bana yırttım dediği senet idi. 14.500YTl lik senede itiraz ettim. AB projelerinde mali işlem prosedürüne göre: proje kapsamında hiç bir mal ve bu malları kapsayan garanti belgeleri bir başkasına devir edilemez (temlik de dahila) hibe edilemez (proje sahibi ve ortaklarından başka).
1.400 YTL lik dosya için Haciz işlemleri eve gelerek yapıldı. mallar yeddi emin olarak eşime teslim edildi. 2 senet olarak işleme sokulan 1.750+1.750=3.500 herhengi bir işlem yapılmıyor. Ciro eden kişinin avukatı bu dosyaya hiç bakmıyor bile.
Bu problemimi nasıl çözebilirim. 25 yıllık devlet memuruyum emekli olacagım bu kişi emekli ikramiyeme göz koymuş durumda. 2 çocuğum var bir tanesi engelli. Bu vicdansızlara karşı ne yapabilirim.