Şikayetimi geri aldığım bir davaya karşı bana tazminat davası açılabilir mi?
Arkadaşlar ben hakaretten dolayı bir çalışma arkadaşıma hakaret davası açtım.Yalnız ben dava uzun sürdüğü için ve olayın üzerinden zaman geçtiği için şikayetimi geri aldım.şimdi de karşı taraf bana tazminat davası açacağını söyledi.Bu mümkün mü acaba.Tazminat açılabilmesi için benim iftira attığımın ıspatlanması gerekmiyor mu?Oysa dava sürüyordu ve ben sadece uzamasından dolayı davamdan vazgeçtim.Şimdi de haklıyken haksız duruma düşmekten korkuyorum.Bir de tazminat davasını neye göre açabilir.bunun hukuki dayanağı varmıdır.İyi çalışmalar.
Re: Şikayetimi geri aldığım bir davaya karşı bana tazminat davası açılabilir mi?
Alıntı:
ronahi26 rumuzlu üyeden alıntı
Arkadaşlar ben hakaretten dolayı bir çalışma arkadaşıma hakaret davası açtım.Yalnız ben dava uzun sürdüğü için ve olayın üzerinden zaman geçtiği için şikayetimi geri aldım.şimdi de karşı taraf bana tazminat davası açacağını söyledi.Bu mümkün mü acaba.Tazminat açılabilmesi için benim iftira attığımın ıspatlanması gerekmiyor mu?Oysa dava sürüyordu ve ben sadece uzamasından dolayı davamdan vazgeçtim.Şimdi de haklıyken haksız duruma düşmekten korkuyorum.Bir de tazminat davasını neye göre açabilir.bunun hukuki dayanağı varmıdır.İyi çalışmalar.
Açabilir. Ama tazminata hak kazanır mı? Asıl soru bu olmalı.
Öncelikle hakaret davasını siz açamazsınız, nasıl açtınız? Cumhuriyet savcısına başvurursunuz, uygun görürse o açar.
Hakaret suçu TCK'nın 125 ve takip eden maddelerinde, iftira suçu TCK'nın 267 ve 269. maddelerinde tanımlanmıştır.
İftira suçu nedeniyle başvuru yapılmadan buna dayanarak tazminat talebi ne kadar kabul görür bilmiyorum.
Ama manevi tazminat talebinin dayanağı muhtemelen Borçlar Kanunu'nun 49. maddesi olacaktır:
Madde 49 – Şahsiyet hakkı hukuka aykırı bir şekilde tecavüze uğrayan kişi, uğradığı manevi zarara karşılık manevi tazminat namıyla bir miktar para ödenmesini dava edebilir.
Hakim, manevi tazminatın miktarını tayin ederken, tarafların sıfatını, işgal ettikleri makamı ve diğer sosyal ve ekonomik durumlarını da dikkate alır.
Hakim, bu tazminatın ödenmesi yerine, diğer bir tazmin sureti ikame veya ilave edebileceği gibi tecavüzü kınayan bir karar vermekle yetinebilir ve bu kararın basın yolu ile ilanına da hükmedebilir.
Re: Şikayetimi geri aldığım bir davaya karşı bana tazminat davası açılabilir mi?
zaten ben şikayet dilekçesi yazıp savcılığa başvurdum.Savcılıkta dava açılmasına karar verdi.Dava da suçu tespit edilmişti hemen hemen ama ben vazgeçtim.Karşı tarafı da düşünerek olayında üzerinden zamanda geçtiğinden davamdan vazgeçtim.Benim anlamadığım suç tam olarak tespit edilmeden bana nasıl tazminat davası açılabiliyor.O zaman benim davamın devamı gerekmezmi?Eğer iftira attığım tespit edilirse dava açılsın.Ama ben haklıysam karşı taraf ceza almayacak mı?Yoksa ben davamı geri aldığım için haksız ve mağdur mu oluyorum.Bu nasıl bir iş anlamadım.Hem hakarete uğrayacam hem de bana tazminat davası açılacak anlamadım bi türlü.
Herhalde sorunum kayda değer görülmedi.Gene de teşekkür ederim.İyi çalışmalar.