-
Kamu İhale Kanunu
Öncelikle Merhabalar. Sitenize yeni üye oldum. Aslında Kamu İhale Kanunu ve ikincil mevzuatı hakkında bir bölüm arıyordum ancak böyle bir bölümün olmadığını gördüm. Site Yöneticisi arkadaşlara KM ile böyle bir bölümün açılmasının gerektiğini söyleyecek ve rica edecektim ancak 9 mesaj yazıp 3 gün beklemeden KM gönderemeyeceğimi öğrendim. bende saçma sapan 9 mesaj yazmaktansa bölümün açılabileceği uygun bir yere böyle bir konu açmayı daha mantıklı buldum.
Sanırım ne istediğim yaklaşık olarak anlaşılmıştır. Ülkemizdeki pek çok kişiyi ilgilendiren ve ciddi sorunların yaşandığı Kamu İhale Kanunu ve Uygulamaları için ayrı bir bölüm açılmasını site yöneticilerinden rica ediyorum. bu bölümde görüş paylaşmak isteyec ek arkadaşlar için internette emsal bir forum bulunmamakta. Pek çok değerli arkadaşın bulunduğu bu forum bence bu işin tam yeridir. Saygılarımla
-
Re: Kamu İhale Kanunu
İletinize böyle bir başlık seçerek, Kamu İhale Kanunu ile ilgili bir bölüm açmış oldunuz. Tartışılmasını dilediğiniz özel bir kısım var mıdır?
-
Emrah Bey, İlginiz için teşekkürler. benim aslında şu an için merak ettiğim tek bir konu var. ama ben daha ziyade sitedeki diğer ana başlıklar gibi bir başlıktan bahsediyordum. Böylelikle sadece ihale ile ilgili bir bölüm oluşturulabilir ve sorulara daha iyi yanıt verilebilir diye düşünüyorum. Ben satınalma ve İhale biriminde çalıştığım için böyle bir bölüme katkımında fazla olacağını düşünüyorum.
Şu an için üzerinde durduğum soru ise, yaptığımız hizmet alımı ihalesi sonucu ihale üğzerine kalan isteklinin (yüklenicinin) personeline ödemesi gereken maaşları onun yerine idare olarak biz hakedişlerinden kesmek suretiyle ödeyebilir miyiz? Hizmet işleri Genel Şartnamesi'nin 38. maddesinde bahsedilen durum bu mudur?
-
İhalenizde, üzerinde ihale kalan yüklenici yapılan sözleşme metninde ve ihale de ki gereklilik şart ve usüllerinde uygulama açısından ne yazılmışsa o uygulanır. İhale sözleşmelerinde hizmet alımlarında özellikle hizmetin nasıl alınacağı, nasıl yürütüleceği ve ödeme koşulları açıkça belirtilmiştir. KİK nun ikincil diye bir mevzuatı olamaz. Kanun içerik olarak net, anlaşılıp uygulanabilir niteliklerde olup yorum yapılamaz. İdare olarak, özellikle sizin yüklenici firmayla yapmış olduğunuz sözleşmeye harfiyen uymanız gerekir. Sözleşme hükümlerinin son bendlerinde genellikler der ki, "uyulmadığı takdirde. ...... mahkemeleri yetkilidir." der. Buna istinaden şayet hakedişten mahsup ederek ödemiş olma yoluna giderseniz ve bunu yüklenici firma kabul etmez ise sadece idarenizi mahkemelik etmiş olursunuz. Diğer bir yol ise; sözleşmeye, yapılan ihaleyi ilgi tutarak, yeni bir ek sözleşme yaparak, yahut sözleşmenin yenilenmesi kararının YÜKLENİCİ ve İDARE olarak alınarak imzalanması halinde yeni bir sözleşmeyi karşılıklı olarak imzalandığı tarihten itibaren yürürlüğe sokabilirsiniz.
-
Ayşe Hanım, yanıtınız için teşekkür ediyorum. Diğer bir yol olarak önerdiğiniz yapılan ihaleyi ilgi tutartak yeni bir sözleşme imzalanmasını tam olarak anlayamadım. Bununla ilgili olarak nasıl bir yol izlenebilir? 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun 17. maddesi “Sözleşme imzalandıktan sonra, sözleşme bedelinin aşılmaması ve idare ile yüklenicinin karşılıklı olarak anlaşması kaydıyla, aşağıda belirtilen hususlarda sözleşme hükümlerinde değişiklik yapılabilir:
a) İşin yapılma veya teslim yeri.
b) İşin süresinden önce yapılması veya teslim edilmesi kaydıyla işin süresi ve bu süreye uygun olarak ödeme şartları.” Düzenlemesine yer veriyor. Bu durumda ödeme konusunda iş süresinden önce yapılmıyor olsa bile (normal süresinde devam ediyor) bu yönde bir değişiklik yapılabilir mi?