Miras'ta kadın erkek payı
Öncelikle herkese selamlar.
Karadaniz Bölgesinde sık yaşanan bir duruma değinmek ve bu konudakı hukuki hakları öğrenmek istiyorum..
Dedemin 9 tane cocuğu var.bunlardan 5 i erkek 4 ü kız..Dedem vefat edeli yaklaşık 8 sene oldu.Anneannem ise sağ..değinmek istediğim konu dedem vefat ettiğinden beri araziler,fındık bahçeleri vs..sadece erkek evlatlar arasında paylaşıldı ve 8 seneden beride erkek evlatların kontrolunde..erkek evlatlar arazileri paylaşırken kız kardeşlerine danışmadan bölmüşler..şimdi ise bölgeye tapu geldiği ve herşeyin resmiyete döküleceği için kız kardeşlerinden yani annem ve teyzelerimden imza talep etmekteler..tapu ve kadastro burda nasıl bir yol izleyecektir? ve 8 seneden beri dayımlar burdan kazanç sağladıkları için kız kardeşler bu 8 sene için kanunen bi hak talep edebilirlermi? Kız kardeşler imza vermeyi kabul etmedikleri takdirte mirastaki payları nasıldır?Saygılarımla...!!!
Re: Miras'ta kadın erkek payı
Vefat eden şahsın eşi (anneanne) 1/4 pay alır.
Kalan 3/4 çocuklar arasında eşit pay edilir.
(9 çocuk varsa her birinin payı 1/12'dir. Vefat eden çocuğun payı onun çocuklarına geçer.)
Payları görmek için ölene ait veraset ilamı çıkarmak gerekir.
İmza vermekle neyin kastedildiği tam açık değil. Ama bu haklardan feragat için isteniyor olabilir. Feragat edilirse o hak kaybedilir.
Tarlaları kullanan paydaşlardan kira veya kullanım bedeli (buna ecrimisil) talep edilebilmesi için bunun kullananlara tebligatı gerekir. Yani resmi bir ihtarla "ben buradan hakkımı istiyorum" dedikten sonraki dönem için ecrimisil talep edilebilir. Önceki 8 yıl için birşey yapılamaz.
Bilgilendirdiğiniz için teşekkur ederim..Saygılarımla...!!!
Bilgilendirdiğiniz için teşekkur ederim..Saygılarımla...!!!