Kiracıyım, apartman yöneticisini şikayet etme hakkım var mı?
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Oturduğum ev kayınpederimin, ancak her şeyi ile ben ilgileniyorum. Yönetici astığım astık ben her şeyim diyerek 2 senedir yönetim kurulunu toplamamakta, denetçiye kendisini denetletmemekte, harcamaları kendi kafasına göre yapmakta, yönetim kurulunun imzalarını almamakta, aynı zamanda apartman sorunları ile ilgilenmemektedir. Apartmanda oturanların çoğu kiracı kayınpederim beni mahkemelere götürmeyin diyor. Ben Sulh Mahkemesine müracaat edebilir miyim?
Re: Kiracıyım, apartman yöneticisini şikayet etme hakkım varmı
Anlattıklarınızın hepsi suç, yönetcinin bu hukuk dışı uygulamaları orada oturanlara maddi ve manevi ceza verir. Mal sahipleri de çok zarar görürür. Buna engel olmak grekir. Siz oradan faydalanan durumdasınız, bir şekilde zararınız sözkonusu olabilir ve bu haksız zarar nedeniyle mahkemeye başvurabilirisiniz. Komşularınızla beraber mahkemeye başvursanız daha güzel olur. Mülk sahipleri buna sesiz kalmamalı ve mutlaka sulh hukuk mahkemesine başvurmalıdır.
iyi günler...
Teşekkürler... kolay gelsin...
Alıntı:
ekinci rumuzlu üyeden alıntı
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Oturduğum ev kayınpederimin, ancak herşeyi ile ben ilgileniyorum. Yönetici astığım astık ben her şeyim diyerek 2 senedir yönetim kurulunu toplamamakta, denetçiye kendisini denetletmemekte, harcamaları kendi kafasına göre yapmakta, yönetim kurulunun imzalarını almamakta, aynı zamanda apartman sorunları ile ilgilenmemektedir. Apartmanda oturanların çoğu kiracı kayınpederim beni mahkemelere götürmeyin diyor. Ben Sulh Mahkemesine müracaat edebilirmiyim.
Sayın ekinci
Kiracı olarak her konuda dava açma hakkınız yok.
Kiracının sadece , kullanıma ilişkin konularda kat malikleri kurulu kararlarına karşı dava hakkı bulunmakta ,ancak yönetici seçimi,aidat gibi konularda ise kurul kararlarına karşı dava hakkı bulunmamaktadır.Bu gibi konularda dava hakkı kat malikinin ( kayınpederinizin) dir.
Örnek Yargıtay Kararları:
A-)Yargıtay 18.Hukuk Dairesinin 3.6.2002 Tarih,Esas 2002/5426 Karar 2002/6353 sayılı kararına göre
''Kat Mülkiyeti Yasasının 19.maddesi kapsamında bulunan projeye aykırı değişikliklerin giderilip eski hale getirilmesini isteme hakkı kural olarak kat maliklerine tanınmıştır. Kiracı ancak kendi kullanımına doğrudan doğruya etkili olan ve bağımsız bölümünden ortak yerlerle birlikte yararlanmasını kısıtlayan konularda aktif husumet ehliyetine sahiptir. Buna göre kiracının dava hakkı -kat maliki gibi mutlak olmayıp- kendisinin bağımsız bölümünden ve anataşınmazın ortak yerlerinden yararlanmasına ilişkin olanlarla sınırlıdır. ''
B-)Yargıtay 18.Hukuk Dairesinin 25.11.1996 Tarih,Esas 199679412 Karar 1996/10417 sayılı kararına göre ise
''Kat malikleri kurulu kararlarına karşı kural olarak iptal davası ancak kat malikleri tarafından açılabilir. Kiracının yada bağımsız bölümü devamlı suretle işgal eden kişinin dava hakkı ancak bağımsız bölümden veya anagayrimenkulün ortak yerlerinden bu statüsüne dayanılarak, yararlanmasını engelleyen kararlara karşı dava açılabilir. Ortak giderlerin ödenmesi esas itibariyle bağımsız bölüm maliklerinin sorumluluğunda bulunduğu için bu konudaki kat malikleri kurulu kararlarına karşı kiracı ya da devamlı olarak bağımsız bölümde oturan kişinin dava açma hakkı yoktur.''
Ancak , yönetici kat malikler kurulunu toplantıya çağırmıyorsa :
KMK .Madde 29 - Kat malikleri kurulu, yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim planında gösterilen zamanlarda, eğer böyle bir zaman gösterilmemişse, her takvim yılının ilk ayı içinde toplanır. Önemli bir sebebin çıkması halinde, yöneticinin veya denetçinin veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine ve toplantı için istenilen tarihten en az onbeş gün önce bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahütlü mektupla, toplantı sebebi de bildirilmek şartiyle, kat malikleri kurulu her zaman toplanabilir. İlk çağrı yapılırken, birinci toplantıda, yeter sayının sağlanamaması halinde, ikinci toplantının nerede ve hangi tarihte yapılacağı da belirtilir.
Bu maddeye göre:
Deneticiniz kat malikler kurulunu toplantıya çağırabilir
veya 1/3 kat malikinin imzasını toplayıp olağanüstü toplantı çağrısı yapabilirsiniz.(Burada da kat maliklerinin imzası gerekiyor.) Bu toplantıya kayınpederinizin vekaletiyle siz de katılabilirsiniz.Öncelikle bu yolu denemeniz tavsiye olunur.
Saygılarımla