Re: Kirayı eksik gösterme
Ne yazık ki iki farklı kira sözleşmesi yapmak ve kira bedelini olduğundan düşük göstermek-vergi oranlarının yüksekliği gerekçesine de dayanarak- insanların pek çoğunun başvurduğu bir yöntem haline gelmiştir. Aslında bu, kanunda açıkça düzenlenmiş bir suçtur ve vergi ziyaı cezası ile cezalandırılır.
VERGİ ZİYAI :
MADDE 341 - Vergi ziyaı, mükellefin veya sorumlunun vergilendirme ile ilgili ödevlerini zamanında yerine getirmemesi veya eksik yerine getirmesi yüzünden verginin zamanında tahakkuk ettirilmemesini veya eksik tahakkuk ettirilmesini ifade eder.
Şahsi, medeni haller veya aile durumu hakkında gerçeğe aykırı beyanlar ile veya sair suretlerle verginin noksan tahakkuk ettirilmesine veya haksız yere geri verilmesine sebebiyet vermek de vergi ziyaı hükmündedir.
Yukarıki fıkralarda yazılı hallerde verginin sonradan tahakkuk ettirilmesi veya tamamlanması veyahut haksız iadenin geri alınması ceza uygulanmasına mani teşkil etmez.
Re: Kirayı eksik gösterme
benim de bi konu hakkında bi sorum olacak... ev sahibim benle yaptığı kontratta 400 ytl olarak belirlenmiş kirayı elektriği üzerime alırken tedaş ın benden talep ettiği kontratta 200 ytl belirleyip notere tasdik ettirip tedaş a verilmiştir.. ben bunu şikayet edersem ev sahibinin alacağı en kötü ceza nedir ? (şu an evimden çıkmak istiorum ve bunu da koz olarak ona karşı kullanmak istiyorum senetlerimi geri vermeyeceğini söylediğinden)