-
İşten çıkarıldım
Sayın Hukuk Danışmanları,
28 Kasım 2007 tarihinde özel bir şirkette çalışmaya başladım. 900 ytl maaş, 3 ayda bir 900 ytl prim ve gunluk 8.5 ytl yemek fişi karşiliğinda işverenimle anlaştım.İlk 2 ay deneme süresi olduğunu belirtip herhangi bir prim ödemesi yapmadilar.
19 Şubat 2008 tarihinde işverenim mesai saatleri haricinde çalışmadığım için, yani 09:00-18:00 olan normal mesai saatleri harici ekstra, ücretsiz olarak çalışmadığım için benimle daha fazla çalışamayacaklarını söyledi ve işten ayrılmamı istedi.
İşe başladığım tarihten itibaren hiçbir şekilde sözleşme yapılmadı.SSK girişim 01/11/2007, çıkışım ise 31/01/2008 olarak gözüküyor.19 günlük Şubat maaşım tarafıma ödenmedi ve 15 gün önceden herhangi bir bildirim yapılmadı.Neden maaşımın ödenmediğini sorduğumda ise 19 günlük ödemeye karşılık bende kalan 10 günlük yemek fişinin karşılığı olduğunu söylediler.
Bu durumda haklarım nelerdir ve nasıl alabilirim?
Saygılarımla
-
Re: İşten çıkarıldım
Merhaba,
Is akdinizde deneme kaydi bulunmasi ,bu sure icerisinde priminizin odenmemesini gerektirmez,bu konuda isverenizi SSK'ya sikayet edebileceginiz gibi acacaginiz hizmet tespit davasiyla SSK girisinizin daha onceki bir tarihte yapilmis sayilmasini saglayabilirsiniz.
Bu nedenlerle yapilan fesih haksiz bir fesihtir,ancak isguvencesi hukumlerinden yararlarlanamadiginiz icin isvereninizden ancak kotuniyet tazminati talep edebilirsiniz,bununla birlikte fesih oneline uyulmadigi icin ihbar tazminati talep edebilirsiniz.
Ucretinize karsilik 19 gunluk kupon verildigi iddiasi yerinde degildir,isci ucreti kesinlikle aynen(mail ile) odenemez bu ucretin nakden odenmesi gereklidir,isvereninize ihtarname cektikten sonra Is Mahkemesi'nde alacak davasi acabilirsiniz,yine isvereninizi Bolge Calisma Mudurlugu'ne sikayet edebilirsiniz.
Saygilarimla.
-
Re: İşten çıkarıldım
Ulaş Bey cevabınız için teşekkürler.
İşverene ihtarname çekmem ve Bolge Calisma Mudurlugu'ne sikayet için belirli bir süre varmı çünkü hala beni oyaladıklarını düşünüyorum.
Saygilarimla.