-
Kira sözleşmesi
Ben 3 ortakla bir işyeri kiraladım sözleşmede hem kefil hem kiracı durumundayım kişisel nedenlerle bu işi ve kiraladığım yerden ayrıldım ama sözleşmede imzam olduğu için ve işyeri sahibine bildirmeme rağmen sözleşmeden çıkmama razı olmadığından şu an borçlu görünüyorum icra takibiyle uğraşmaktayım ne yapmalıyım?
-
Re: kira sözleşmesi
Kefil olduğunuz için, alacaklı kira borcunu sizden de talep edebilir. Siz ödeme yaptıktan sonra asıl borçlulardan alacağınızı alabilirsiniz.
-
Re: Kira sözleşmesi
Burada dikkat edilmesi gereken nokta sanırım kefaletin süresiyle ilgili.
Eğer sadece kefil olarak görünüyor ve kiracı değilseniz kefalet kira dönemiyle sınırlıdır.
Diyelim ki 2 yıllık bir sözleşme yapıldı ama 2. yılın sonunda kiracı mülk sahibine çıkacağını bildiren bir ihtar çekmedi ve 6570 sayılı kanunun 11. maddesine göre sözleşme kendiliğinden 1 yıllığına yenilendi. İşte bu yenilenmeyle birlikte kefilin kefaleti de sona erer. (2 yıl örnek. Sözleşme süresi 6 ay da olabilir, 10 yıl da.)
Yani sözleşmenin ilk 2 yılı için kiralardan sorumlu olur, sonraki kiralarla ilgili bir sorumluluğu olmaz. Sözleşmede "kefilin kefaleti kiracı içinde olduğu sürece devam eder." şeklinde bir hüküm olsa bile geçersizdir.
Ama sözleşme süresindeki kiralar üzerindeki sorumluluktan kaçılamaz.