Re: Miras: Üvey kardesler arasında
Babanız vefat ettiğinde annenizle evliyse anneniz dul maaşı alabilir, babanızın mirasında 1/4 hak sahibi olur.
Çocuklar da gerekli şartları sağlıyorsa yetim maaşı alabilir.
Dul ve yetim maaşının miktarı kaç kişinin faydalandığına göre değişmektedir.
Bağlı bulunduğunuz sosyal güvenlik kurumuna başvurarak kimlerin dul ve yetim maaşına hak kazandığını öğrenebilirsiniz.
Babanızın mirasının paylaşımı için mirasçılardan birinin başvurusuyla veraset ilamı çıkarılır, ardından mirasçılar hep birlikte veraset ve intikal vergisi beyannamesi verir.
Veraset ilamı mirasta kimin ne kadar payı olduğunu gösterir. Babanız vefat ettiğinde kiminle evliyse (anneniz veya başka birisi) mirastan 1/4 pay alır.
Geri kalan kısım çocuklar arasında eşit pay edilir.
Bu babanızın evdeki 1/2 hissesi ve bankadaki parası için böyledir.
Anneniz miras payı karşılığında evde intifa hakkı (ölene kadar oturma) talep edebilir.
Eğer böyle birşey yapılmazsa evin hissedarlarından birinin talebiyle ortaklığın giderilmesi davası açılır ve ev açık arttırmada satılır. Mahkeme masrafları düşüldükten sonra herkese hissesi oranında para verilir. Açık arttırmaya hissedarların yanı sıra dışarıdan kişiler de katılabilir.
Asıl konu şudur ki annem sskdan emekli olmasına ragmen babamın emekli maaşını alabilirmi.Babam 76 yasındaydı ve dier kardeslerim 40 + yaştalar
cevremizdeki insanlarin soyledıgıne gore annem babamın 1/2 hissesinde eşi oldugu için 4/2sini alabilir ve dier pay edilen bölümede mirasci olarak girebilir deniyor.bunuda aynı sekilde bir durumla karsılasmıs insanların yasadıklarını ornek gostererek soyluyorlar.nekadar malı varsa annemın %50 hisse sahibi oldugunu anlatıyorlar blginize ihtiyacım var..
ARTI olarak eklemem gerekırkı suan oturdugumuz ev 180 m2 annem babamla evlendıkten sora alındı. medini kanuna gore evlendıkten sonra edinilen malların yarısı esinin degilmidir yksa bu kanun bosanma halınde mı gecerlidir..?
Daha aydınlatıcı cevap gerekli cunku ne yapacagımızı bilmiyoruz ve cok zor bir durumdayız..
Alıntı:
Bozkurts rumuzlu üyeden alıntı
daha aydınlatıcı cevap gerekli cunku ne yapacagımızı bilmiyoruz ve cok zor bi durumdayız..
28.02.2008-----03.03.2008 çok zor durum!
Önce veraset ilamını almalısınız.Alacak olduğunuz veraset ilamında sizi çok zor durumda bırakan sorunuz olan kim ne kadar alacak ın cevabı vardır.
Babanızın vefatından sonra, babanızın aldığı emekli maaşının alınmaya devam edilmesi ileride sizi zor durumda bırakır.Alınan miktarı faiziyle birlikte geri ödemek zorunda kalırsınız!
4gün önce vefat eden babanızın almış olduğu maaşın bir kısmı annenize bağlanacaktır.Bu işlem otomatik olarak gerçekleşmez.Veraset ilamını aldıktan sonra kuruma yapacağınız başvuru ile annenize belirlenmiş oranda maaş bağlanacaktır.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
28.02.2008-----03.03.2008 çok zor durum!
Önce veraset ilamını almalısınız.Alacak olduğunuz veraset ilamında sizi çok zor durumda bırakan sorunuz olan kim ne kadar alacak ın cevabı vardır.
lütfen yanlıs anlasılmasın "4 gün ve miras hesabına düştü" Üvey Olmak sorun degil nice Üvey abiler ablalar var öz gibiler sorun istenmemek ve arkamizdan bişiler cevirildigini bilmek insanin zoruna gidiyor benim hayatım babamın maası ve kalacak ev'e baglı degil mayısta askere gidecegim ve annem tek kalıcak tutup kolundan sokaga atılmasını istemiyorum. Dikkat ettiyseniz sadece annemin hakkını dikkate aldım ve mecburum babam vefaat etti ve sadece annem kaldı onuda dusunmem gerekiyor cünkü elinmizde birbirimizden başka hicbirseyimiz yok.
Verdiginiz Bilgiler icin teşekkür ederim.. Saygılar...