Annemin vergi borcu bulunuyor. annemin üzerinde hiç bir mal varlığı yok.. bu borcu ben veya babamın ödemesi gibi bi durum ortaya çıkarmı çıkarsa ne yapmam gerekir
Printable View
Annemin vergi borcu bulunuyor. annemin üzerinde hiç bir mal varlığı yok.. bu borcu ben veya babamın ödemesi gibi bi durum ortaya çıkarmı çıkarsa ne yapmam gerekir
Ceza hukukunda cezaların şahsiliği ilkesi geçerlidir.Bu nedenle suç işlemeyen bir kişiye başkası tarafından işlenmiş bir suçun cezası verilemez.Yani annenizin vergi borçlarından dolayı size ceza verilemez.Ancak ikametgah yerinize haciz gelme olasılığı saklı tutulmaktadır.Eğer bu durumda haciz gelirse vergi zamanaşımı olan 5 yıllık sürenin dolup dolmadığına göre karar belirlenir.
Bir vergi memuru olarak sorularınıza açıklık getirmek istiyorum
Cevap 1)Annenizin üzerinde hiç bir mal varlığı olmaması durumunda (Bankada parası, Taputa taşınmazı ve Trafikte kayıtlı aracı) vergi dairesi tahsilat yapamaz Ancak hiç bir zamanda ne bankaya para yatırabilir, ne bir taşınmaz alabilir, nede üzerine araç alabilir. Hatta bilmiyorum annesi babası sağmı yani onlardan da miras gelirse yine vergi dairesinden ilişik kesme belgesi alacağından mirastanta faydalanamaz ve miras düşecek olursa vergi dairesi borç miktarı kadar tahsil eder.
Cevap 2)Borç annenizin olduğu için sizden veya babanızdan tahsilat ve haciz işlemi uygulayamaz Ancak ikametinize haciz işlemi uygulanır ama evdeki mallar için istihkak iddaasında bulunmanız durumunda (bunu haciz tutanağına yazdırmalısınız ve 7 gün içinde istihkak iddaanızı belgelemeniz gerekir) yani evdeki malların sizin veya babanızın olduğunu ısbat edecek belgeler sunmanız halinde yine haciz yapılamaz Ama belge yoksa yapacak bir şey yok vergi dairesi haciz işlemini uygular Birde babanız ve annenizin evliliğinde birlikte edindiği mallar (şu anda yasanın geçerlilik tarihini hatırlamıyorum) haciz edilebilir
Bu durumda size bu borcun ödenmesini tavsiye ederim yoksa ömür boyu sizi sıkıntıya düşürür Allah muhafaza annenizin ölmesi durumunda reddi miras yapmamışsanız borçlarını siz ödersiniz
Sağlıcakla kalın
iyi aksamlar benimde babamın vergi borcu var halen sağ üzerinde hiçbir gayrimenkul yok sadece vergi dairesinden hacizli olarak bir adet taşıt bulunuyor. Babamın vefatı durumunda borç benim üzerime kalır mı? reddi mirasın yapılması durumunda borçtan muaf olur muyum? Reddi miras yapılması için doğru zaman ne zamandır illa ki vefatı beklemelimiyim?
Ölüm olmadan miras, miras doğmadan reddi miras olmaz. Mirasın reddi ve terekenin borca batık olduğunun tespiti davaları ile ilgili olarak forumlarda bilgi edinebilirsiniz.
öncelikle vergi borçlarında vergi cezaları kişinin vefatı ile düşer ve mirasçıya intikal etmez. borçlunun edimi mirası reddetmeyen mirasçılara intikal eder. borçlu öldükten sonra üç ay içerisinde reddi miras talebinde bulunmanız gerekir. reddi miras emekli maaşını kapsamadığı için dul, eş ve çocuklar vefat eden kişiye ait emekli maaşını alma hakkını ellerinde tutmaktadırlar.