Re: Yıllık İzin hesaplanması
Bu konuda yardımcı olabilecek kimse yok mu? Kanunun dediği yıllık izin süresi hesaplanırken bir işverene çalışılan tüm süreler göz önüne alınır maddesi benim durumumda da kullanılabilir mi sizce?
Alıntı:
scorpion26 rumuzlu üyeden alıntı
Bu konuda yardımcı olabilecek kimse yok mu? Kanunun dediği yıllık izin süresi hesaplanırken bir işverene çalışılan tüm süreler göz önüne alınır maddesi benim durumumda da kullanılabilir mi sizce?
Sİz kıdem tazminatı aldınız mı almadınız mı?
Kıdem tazminatı aldı iseniz kıdeminiz sıfırlanmış olacağı için izin hakkınızda sıfırlanmış olacaktır.
Kıdem tazminatı almaya hak kazanır bir sebeple ayrılıp ta tazminatınızı almadı iseniz kıdeminiz de sıfırlanmadığından izin hakkınız da toplam çalışma sürenize göre belirlenecektir.
Ben tazminatımı almadan ayrıldım. Fakat tüm haklarımı vs. aldığıma dair bir kağıt imzalatıldı. Fakat benim kanun maddesinden ve araştırmalarımdan anladığım kadarıyla iş akdinin tazminat alarak ya da almadan feshedilmesinin bir önemi yok. Aşağıda bir alıntı yapıyorum. Anladığım kadarıyla işçiler bu maddeyi bilmediklerinden haklarını aramıyorlar. Aşağıdaki örnekten sonra yorumunuz nedir?
3- İşten Çıktıktan / Askerden Döndükten / Emekli Olduktan Sonra Tekrar Aynı İşe Geri Döndüm, Geçmiş Çalışma Dönemlerim İzin Hakkımın Hesabında Dikkate Alınacak mı?
Önemli bulduğumuz ve değinmek istediğimiz diğer bir konu da; işçinin aynı işverene ait bir ya da değişik işyerlerinde aralıklı olarak yaptığı çalışmaların yıllık ücretli izin bakımından değerlendirilmesidir. (4857 sayılı İş Kanununun 54.?üncü maddesinin birinci fıkrası hükmü)
Gerçektende işçi aynı işverene bağlı işyerlerinden çeşitli nedenlerle ayrılıp (istifa, askerlik, emeklilik vb.) tekrar iş başı yaptığında daha önceki çalışmalarına ait kıdem süresi sıfırlanmış mı kabul edilecek? Yoksa bu süreler dikkate alınacak mı?
Bu konuda örnek oluşturacak Yargıtay Kararında konuyla ilgili tespit davası açan bir işçi sendikasının davasını Yargıtay konunun tespit davasına gerek olmayacak kadar net olduğu gerekçesiyle reddetmiştir. (Yargıtay 9. H.D.?nin 17.05.2004 tarihli ve E:2003/23749, K:2004/12114 sayılı Kararı.) [1]
?Dava: Davacı, yıllık izinlerinin eksik hesaplandığının tespitine karar verilmesini istemiştir. Yerel mahkeme, isteği kabul etmiştir.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Davacı sendika, açmış olduğu dava ile sendika üyesi işçinin yıllık izninin tüm çalışma süresi toplamı üzerinden hesaplanması gerektiğinin tespitine karar verilmesini istemiştir.
Davalı işveren cevabında; davacı işçinin askere giderken hizmet akdini feshettiğini ve askerlik dönüşü yeni bir hizmet akdi kurulduğunu ve bu nedenle önceki çalışmanın süresinin izin günlerinin belirlenmesinde göz önüne alınamayacağını ileri sürmüştür.
1475 Sayılı İş Kanunu'nun 50. maddesinde; "....yıllık ücretli izne hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınır..."
denilmektedir.
Yasanın bu açık hükmüne ve davacı işçinin askerlik nedeniyle işyerinden ayrılmasına ve bu ayrılışın askerlik öncesi hizmet süresinin izin günlerinin hesaplanmasında göz önünde tutulacağı maddede açıkça vurgulanmasına rağmen bu yönün tespiti şeklinde dava açılmasının yasal bir yönü bulunmamaktadır.?
Bizimde görüşümüz, yıllık ücretli izin hakkında işçinin aynı işverene bağlı olarak çalıştığı tüm sürelerin birleştirilerek göz önüne alınmasıdır. İş sözleşmesi çeşitli nedenlerle kesintiye uğrasa da süreler birleştirilecek ve yıllık ücretli izin hesabı toplam süre üzerinden yapılacaktır.
Verdiğiniz örneğin tam tersi karar verilmiş,sizin durumunuza uyan bir başka yargıtay kararı aşağıdaki linkte mevcut.Karar tarihi 2006.
https://www.hukuki.net/forum/showthre...327#post166327