Merkezi sistem kalorifer sisteminde alınacak kömür miktarı
Merhaba
Oturduğum daire çatı katı.Metrekare bakımından diğer dairelerden çok çok küçük.Yakıt olarak merkezi sistem kömür kullanılıyor.Benden yakıt gideri olarak diğer dairelerle aynı parayı vermemi istiyorlar.Bunun açıkcası adil olmadığını düşünüyorum.Apartmanda dubleks daire var bir tane.Onun daha fazla katkıda bulunması gerektiğini düşünüyorum.Bu konuda beni bilgilendirirmisiniz.
Hukuki açıdan durum nedir..açıklamalı olarak yazarsanız memnun olurum..
Re: merkezi sistem kalorifer sisteminde alınacak kömür miktarı
Binanıza ait yönetim planında veya kat malikleri kurulu kararlarında bu konuda bir hüküm-karar yoksa arsa payına göre yakıt parası ödeyeceksiniz.
Re: Merkezi sistem kalorifer sisteminde alınacak kömür miktarı
Alıntı:
deep rumuzlu üyeden alıntı
merhaba
Oturduğum daire çatı katı.Metrekare bakımından diğer dairelerden çok çok küçük.Yakıt olarak merkezi sistem kömür kullanılıyor.Benden yakıt gideri olarak diğer dairelerle aynı parayı vermemi istiyorlar.Bunun açıkcası adil olmadığını düşünüyorum.Apartmanda dubleks daire var bir tane.Onun daha fazla katkıda bulunması gerektiğini düşünüyorum.Bu konuda beni bilgilendirirmisiniz.
Hukuki açıdan durum nedir..açıklamalı olarak yazarsanız memnun olurum..
REsmi konutlarda bu durumda metrekareye göre yakıt parası alınmaktadır.Özel konutlarda da kıyasen yönetim kurulu kara rıyla metre kareye göre yakıt parası alınabilir.
bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.
Kat mülkiyeti kanunu madde 20:
Madde 20 - Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:
a) Kapıcı, kaloriferci,bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;
b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım,koruma ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlüdür.
std23 rumuzlu arkadaşın da belirttiği üzere,
Kat Mülkiyeti Kanunundaki düzenlemeye göre ; kat malikleri arasında başka türlü anlaşma olmadıkça ( bu anlaşmadan kasıt : 1-Yönetim planı 2-Kat Malikleri Kurulu kararı ) her malik kendi bağımsız bölümüne ait arsa payı oranında yakıt giderine iştirak edecektir.
Bu nedenle, önce Tapudaki dosyanızda bulubileceğiniz Yönetim planına bakacaksınız.Muhtemelen bu konuda hüküm vardır. Şayet yoksa Kat Malikleri Kurulunca alınmış bir karar var mı ? ögreneceksiniz. Karar da yoksa Kanundaki düzenleme geçerlidir. Hal böyle iken, Yönetici veya Yönetim Kurulu kendi başına yakıt parası toplanması usulünü değiştiremez.
Alıntı:
ozcerc rumuzlu üyeden alıntı
std23 rumuzlu arkadaşın da belirttiği üzere,
Kat Mülkiyeti Kanunundaki düzenlemeye göre ; kat malikleri arasında başka türlü anlaşma olmadıkça ( bu anlaşmadan kasıt : 1-Yönetim planı 2-Kat Malikleri Kurulu kararı ) her malik kendi bağımsız bölümüne ait arsa payı oranında yakıt giderine iştirak edecektir.
Bu nedenle, önce Tapudaki dosyanızda bulubileceğiniz Yönetim planına bakacaksınız.Muhtemelen bu konuda hüküm vardır. Şayet yoksa Kat Malikleri Kurulunca alınmış bir karar var mı ? ögreneceksiniz. Karar da yoksa Kanundaki düzenleme geçerlidir. Hal böyle iken, Yönetici veya Yönetim Kurulu kendi başına yakıt parası toplanması usulünü değiştiremez.
peki bu gideri nasıl tespit edeceğiz...arsa payınıda biliyoruz mesela..nasıl bir matematiksel hesap lazım..bilginiz varmı
Alıntı:
deep rumuzlu üyeden alıntı
peki bu gideri nasıl tespit edeceğiz...arsa payınıda biliyoruz mesela..nasıl bir matematiksel hesap lazım..bilginiz varmı
Bunun için ortaokul matematik bilgisi yeterli.
Yönetici seçildikten sonra sonraki 12 ay için apartmanın giderlerini gösteren bir taslak bütçe hazırlar.
Bu taslak bütçede 20. maddenin a fıkrasındaki giderler ayrı, b fıkrasındaki giderler ayrı ayrı toplanır. Daha önceki dönemden devreden miktarlar ayrı ayrı çıkarılır.
a fıkrasındaki kalan miktar daire sayısına bölünür.
b fıkrasındaki kalan miktar arsa paylarına göre dairelere paylaştırılır.
Her daireye düşen pay a ve b fıkrasındaki payları toplanarak bulunur.
bugün apartman toplantısı vardı.dediklerinizi aynen dedim.Öyle cahil insanlar varki benim bu dediklerime karşılık dediler ki bizde1.katta oturuyoruz asansör kullanmıyoruz ama aidatını ödüyoruz.
bu arsa payında balkonda sayılıyormu acaba?benim balkonum büyükmüş.(terasım var)o sebeple diğer dairelerle arsa payım aynı oluyormuş..bende dedim ki o zaman balkona petek koyun:P
Arsa payınıza tapudan bakabilirsiniz.
Arsa payı hesaplanırken sadece dairenin alanına bakılmaz, ortak yerler eşit olarak paylaşılacağı için küçük dairelerin arsa payı tahmin edilenden biraz daha fazla, büyük dairelerin biraz daha az olur.
Ama küçük dairenin arsa payı her zaman büyük daireninkinden küçüktür.
Arsa payı için tapudaki rakam esas alınır.