- 

Yalan tanık gösterme 
		Eşimin sanık olduğu bir hakaret davasında müşteki olay yerinde  olmayan bir şahsı olayın başlangıcından itibaren olay yerindeymiş gibi  tanık olarak gösterdi. (hem savcılığa verdiği şikayet dilekçesinde, hem de alınan ifadesinde) ancak tanık olarak gösterilen şahıs ifadesinde "olayın öncesinde ne olduğu bilmiyorum, ben olayın ortasında geldim" şeklinde bir beyanda bulunmuş. Bu konuda müşteki olan şahsa karşı ne gibi bir yaptırım uygulanabilir? Teşekkürler. 

- 

Re: Yalan tanık gösterme 
		Yasada yer alan düzenleme yalan tanıklık etmektir, gerçeğe aykırı olarak tanık gösterme değil. Ancak koşulları oluşursa, sözünü ettiğiniz suç, 271. madde kapsamında değerlendirilebilir.

Suç uydurma
 MADDE 271. - (1) İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir.

Yalan tanıklık

MADDE 272. - (1) Hukuka aykırı bir fiil nedeniyle başlatılan bir soruşturma kapsamında tanık dinlemeye yetkili kişi veya kurul önünde gerçeğe aykırı olarak tanıklık yapan kimseye, dört aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.

(2) Mahkeme huzurunda ya da yemin ettirerek tanık dinlemeye kanunen yetkili kişi veya kurul önünde gerçeğe aykırı olarak tanıklık yapan kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.

(3) Üç yıldan fazla hapis cezasını gerektiren bir suçun soruşturma veya kovuşturması kapsamında yalan tanıklık yapan kişi hakkında iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

- 

Re: Yalan tanık gösterme 
		adli ve idari soruşturma kapsamında alınan tanıkların ifadelerinde çelişkiler varsa ve idari soruşturmadaki ifadeler sanığın lehine ise, adli soruşturma safahatında bu ifadeler delil olarak sunulabilir mi ve bu sanığın lehine bir durum teşkil edebilir mi?