İhbar süresinde rapor kullanmak
22 aydır çalışmakta olduğum iş yerinde ki sözleşmem gereği, yeni personelin işe alınırken eğitim süreci göz önünde bulundurularak benden 2 aylık ihbar süresi talep edilmiş. Fakat ben lisans eğitimim için yurtdışına çıkacağım ve iş yerinden hemen ayrılmalıyım. Sözleşme gereği şirketin beni hemen bırakabilmesi için 2 aylık bürüt maaşımı benden talep ediyor, benim ise derhal ayrılmam gerekli fakat bu parayı ödeyecek durumum yok. Su anda kafam da iki soru var, sizler aracılığıyla yanıt bulabilirsem sevinirim,
1- Şirketin öne sürdüğü ihbar süresinde, sürekli olarak devamsızlık yapmam bana ne gibi sorumluluklar yükler,
2- Hali hazırda bel fıtığım var ve ameliyat olmam lazım, Türkiye'de olup ihbar süremin sonuna kadar raporlu kalmam ihbar süresinden sayılmayıp beni zorlayabilirler mi?
Yardımcı olabilirseniz sevinirim,
Saygılar
Cevap: İhbar süresinde rapor kullanmak..
Alıntı:
ankaraloseshero rumuzlu üyeden alıntı
2 aylık ihbar süresi talep edilmiş
Av.Abbas Bilgili'nin bu duruma benzer bir konuya verdiği cevabı inceleyiniz
Alıntı:
ankaraloseshero rumuzlu üyeden alıntı
Türkiye'de olup ihbar süremin sonuna kadar raporlu kalmam ihbar süresinden sayılmayıp beni zorlayabilirler mi?
Forum Yetkilisi Erdoğan Kırcalı ise burada sizin sorunuzun benzerine cevap vermiş
Cevap: İhbar süresinde rapor kullanmak..
Merhaba,
Konu başlığı altında farklı bir sorun yaşıyorum, 05.05.2010'da işe başladım ve 28.03.2011'de başka iş bularak istifa ettim, istifa mektubumda ihbar süresine uyarak çalışacağımı, iş arama süresini toplu olarak sonda kullanacağımı belirttim ve yaptığım hesapla yeni işverenimle 18.04.2011'de işbaşı yapmak üzere anlaşarak bildirdim.
İki ay önce, ileride yıllık izinden mahsup edilir denilerek kullandığım 6 günlük (ücreti maaştan kesilmeyen) izini, İhbar süresinde çalıştığın ücreti vermeyiz diyerek ihbar süresine eklemek, yani sürenin sonu olan 24.04.2011'e kadar beni esir etmek istiyorlar.
Kendilerine 05.05.2011'den önce bildirimde bulunarak feragat ettiğim 14 günlük yıllık izin sebebiyle aslında kendilerine avantaj sağladığımı hatırlattığımda, onu önceden düşünecektin niye yapmadın diye alaycı tavırlar takınıyorlar.
Bildiğim kadarıyla ihbar süresi içinde işçinin doktor raporlu olduğu günler için çalıştırılması yani ihbar süresinin + rapor süresi eklenerek uzaması gerekir. Bu durumda herhangi bir sağlık sebebiyle alacağım 21 günlük doktor raporu ihbar süresinin 08.05.2011'de sonlanmasını sağlarsa.
> İhbar süresi, yıllık izin hakkı kazandığım 05.05.2011'den sonra sonlandığı için yıllık izin hakkım olan 14 günü ihbar süresinden düşebilir miyim?
İşverenimin bu kötü niyetli tavrı sebebiyle 14-6 (önceden kullandığım izin) = 8 günü ihbar süresinden düşerek yeni işe 09.05.2011'de iş akdi düzenlemek üzere fiilen 18.04.2011'de başlama planım bulunmaktadır.
> Mart ayı maaşımı 27 günlük hesaplanarak. İhbar süresindeki çalışma yada izinli olarak geçirdiğim 4 haftalık (28 günlük) ücret ne zaman ve nasıl ödenmeli ?
Zaman ayırarak yaptığınız ve benzer durumda bulunanlara da örnek teşkil edebilecek yorumlarınız için teşekkür ederim.