Biten sözleşme, çıkmayan kiracı
İyi günler,
5 senelik sözleşme Haziran 2008'de bitiyor. Kiracıyla konuşup çıkmasını istedim. Ama çıkmak istemediğini, 5 sene içinde dükkana masraflar yaptığını, dekore ettiğini hukuki haklarını sonuna kadar kullanarak işi olabildiğince uzatacağını söyledi.
Kiracıya ihtarname çektim. İhtarnamede Haziran 2008'de sözleşmenin bittiğini ve yenilenmeyeceğini söyledim. İhtarnameleri bilerek almadı.
(İhtarname ona verilmek üzere o mahallenin muhtarına gitmiş kiracı da muhtarda kaydının olmadığını söyleyerek muhtarla kavga etmiş.)
Bir avukat bulup dava açmayı düşünüyorum. Kiracının çıkmasını daha kolay ve ucuza nasıl sağlayabilirim.
Teşekkürler
Mahir.
Re: Biten sözleşme, çıkmayan kiracı
Kiracınızı çıkarttıktan sonra ne yapmayı planlıyorsunuz?
6570 SAYILI GAYRİMENKUL KİRALARI HAKKINDA KANUN
"...
Madde 7 - Kira şartlarına ve Borçlar Kanununun bu kanuna aykırı olmayan hükümlerine riayet edilse bile aşağıdaki yazılı hallerde kiralayan
a) Kiracı tarafından gayrimenkulün tahliye edileceği yazı ile bildirilmiş olmasına rağmen tahliye edilmezse icra dairesine müracaatla tahliye istiyebileceği gibi,
b) Gayrimenkulü kendisi veya eşi veya çocukları için mesken olarak kullanma ihtiyacında kalırsa kira akdinin hitamında,
c) Gayrimenkulü kendisinin veya eşinin veya çocuklarının bir meslek veya sanatı bizzat icra etmesi için kullanma ihtiyacında ise kira akdinin hitamında,
ç) Gayrimenkulü yeniden inşa veya imar maksadiyle esaslı bir surette tamir, tevsi veya tadil için ve ameliye esnasında içinde ikamet veya iştigal mümkün olmadığı fennen anlaşıldığı takdirde kira akdinin hitamında,
d) Gayrimenkulü Medeni Kanun hükümlerine göre iktisabeden kimse kendisi veya eşi veya çocukları için tamamen veya kısmen mesken olarak ve yine kendisi veya eşi veya çocukları için bir meslek veya sanatın bizzat icrası maksadiyle iş yeri olarak kullanma ihtiyacında ise iktisap tarihinden itibaren bir ay zarfında kiracıyı keyfiyetten ihtarname ile haberdar etmek şartiyle altı ay sonra,
e) Kira bedelini vaktinde ödememelerinden dolayı haklı olarak bir yıl içinde kendilerine iki defa yazılı ihtar yapılan kiracılar aleyhine, ayrıca ihtara hacet kalmaksızın, kira müddettinin hitamında,
Tahliye davası açabilirler."
Kanunun tamamı için:
https://www.hukuki.net/hukuk/index.php?article=107
Uzun vadede kiraya vermeyi planlıyorum.
Eşimden dostumdan duyduğum kadarıyla eğer dava açarsam da kiracı çıkarsa bir süre kiralayamazmışım, ama kendim bir iş açabilirmişim.
Öyle midir, ne dersiniz?
Mahir.
Bu söylediğiniz durumlarda dava açabiliyorum. Bana da uyuyor.
Ancak dava açmadan sözleşmen doldu, sen artık benim dükkanımda haksız yere duruyosun, ben başkasına kiraya verme niyetindeyim deyip dava açmadan çıkmasını isteyemiyor muyum?
Mahir.
Alıntı:
Mcalioglu rumuzlu üyeden alıntı
Ancak dava açmadan sözleşmen doldu, sen artık benim dükkanımda haksız yere duruyorsun, ben başkasına kiraya verme niyetindeyim deyip dava açmadan çıkmasını isteyemiyor muyum?
Ne yazık ki hayır.