Re: Hukuk stajı ve bagkur
Böyle bir olay ilk benim basıma gelmiş galiba:)
Alıntı:
luca rumuzlu üyeden alıntı
Böyle bir olay ilk benim basıma gelmiş galiba:)
Umarım sorununuzu çözersiniz.Ben de işçi statüsünde bir kurumun hukuk müşavirliği departmanında çalışmaktayım.Yaptığım işler bir stajyerin yaptığı işlerden tamamen farksız hatta daha donanımlı yetiştim diyebilirim.stajımı çalışarak tamamladım ve askere gittim sonrasında sigortam görünmediği bu dilimde ssk tarih itibariyle ssklı olmadığıma ilişkin bana belge verdi ve aynı işyerinde işe tekrar başladım.Belgeleri ve harçları yatırarak istanbul barosuna başvurdum İstanbul barosu da levhaya yazılma kararı verip dosyamı barolar birliğine yolladı.İşin kötü tarafı bundan sonra başladı.Barolar birliği 70 küsur ilden gelen dosyayı tabii ki inceleyemiyor.Kıskanç birinin ihbarı diye düşünüyorum barolar birliği benden şu an savunma istiyor.Çalıştığım ssk lı olma sebebim,işin niteliğini ve sadece beyanıma itibar edilmeyerek çalıştığım kurumdan alacağım resmi yazıyı da sunmamı istiyor.Ne yapmalıyım bilmiyorum ve yazı ivedi başlıklı acele cevaba ihtiyacım var.Memur değilim işçi statüsündeyim ve tamamen stajyerin yaptığı işlerin aynısını yaptım ve yapmaya devam ediyorum.Bir senelik emeğime acıyorum ve mali durumum nedeniyle çalışarak okudum ve mezun oldum stajımda da aynısı söz konusu.Bilge arkadaşların yardımına ihtiyacım var.Memurlar hakkındaki bilgileri kopyala yapıştır yerine konumuma uygun bilgi verilirse mutlu olurum.
Alıntı:
luca rumuzlu üyeden alıntı
Hukuk fakultesinden mezun oldum.Staj basvurusu için ''calısmadıgına dair belge'' ( ''SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı Kurumlarından kayıtlı olmadığına dair yazı alınacak. (İnternet dökümü kabul edilir. SSK, (ssk.gov.tr adresinden Sigorta Tescil Kaydı Tespiti bölümünden) BAĞ-KUR (bagkur.gov.tr Bağkur Yeşilkart sorgulama bölümünden) EMEKLİ SANDIĞI, (emekli.gov.tr Emekli Sicil No Tespiti bölümünden) '' ) isteniyor. Ben bagkurluyum.Limited şirket ortagıyım.Bu durumda bagkurdan calısmadıgıma dair belge alamıyorum.
Bana şirketteki hissemi devretmem gerektiği söylendi,o belgeyi ancak bu sekilde alabilirmişim...
Daha önceden böyle bir sorunla karsılasan oldu mu aramızda? Yardımcı olursanız sevinirim,tesekkurler...
Salt ltd. şt. ortağı olmak kanımca engel bir hal oluşturmaz.Ancak ortak - müdür sıfatı ile staj döneminizi geçirmeniz mümkün olmayacaktır. Sorun, ltd şt. de kurucu ortak olmanız nedeniyle resen bağkurlu olmanızdır. Staj süresince avukatlıkla bağdaşmayan bir işte çalışmamak koşulu, ortak sıfatınız nedeniyle mümkün olmayacaktır zira ltd şt ortakları zorunlu bağkur sigortalısıdır. Her ne kadar 1479 sayılı K. 25.c maddesi ` Şirketlerle ilgisi kalmayanların, çalışmalarına son verdikleri veya ilgilerinin kesildiği, Tarihten itibaren, `
Sigortalılığın sona ereceğini belirlese de, şirketle ilgisi kalmayanlar deyiminden ne anlaşılması gerektiği de yine sorun olacaktır. Ltd ştler bir sermaye şirketi olmakla yönetici/müdür sıfatıyla görev almamak kaydıyla şirket ortağı olarak bulunmanın avukatlıkla bağdaşmadığından bence söz edilemez. Ancak ne bağkura ne de vergi dairesine staj nedeniyle şirket ortaklığınızdan doğan mükellefiyetinize ara verdiğinizi, şirkette ortak olmak vasfından başka bir şeyin söz konusu olmadığını, bu şirkette fiili bir çalışmanızın ve dolayısıyla çalışma karşılığı değil yalnızca yıl sonu karından pay almanın ötesinde bir gelir ilişkinizin kalmadığını izah etmeniz bir hayli güç olacaktır.