Haksız Emlak Komisyonu Talebi
Merhaba sevgili forum üye ve yöneticileri,
Başından geçen bir durumu anlatayım ;
bundan bir kaç evvel bir daire satın aldım,daireyi satın alma hikayemiz şu?
Öncelikle bir emlakçıya gittik,isteğimizi belirttik,o da bize portföyünden gösterebileceği daireler olduğunu söyledi ertesi güne daireleri görmek üzere anlaştık,Ertesi gün buluştuk ve bize gösterdiği ilk daireyi beğenmedik,fakat bu daireye bakarken bize yer gösterme bedelinin ispatı olduğunu söylediği bir evrak imzallattı.(sonradan bunun bir sözleşme olduğunu anladık).beğenediğimiz daireden çıkarken,o anda yanımızda olan inşaat firmasında çalışan bir yetkili bir üst sokakta da dairelerinin olduğunu söyledi.bende o esnada emlakçıya inşaat firmasının yetkilisinin bahsetmiş olduğu dairenin portföyünde olup olmadığını sorduğumda emlakçı; portföyünde olmadığını,kendisininde daireyi ilk defa göreceğini söyledi.
biz bir üst sokakta ki daireye baktık ve beğendik(tabii bu arada emlakçıyı da kovmak gibi bir durumumuz olmadığından o da kendi arabası ile bizimle geldi)
daha sonra prensipte anlaşmak üzere müteahhitin ofisine geçtik)(tabii bu arada emlakçı hala bizimle).
Biz müteahhile pazarlığımızı yaptık,bu arada emlakçıda pazarlığa lehimizde yardımcı oldu.
bir süre sonra emlakçı bana telefon açıp komisyon talep etti, emlakğın kendi portföyünde olmadığından komisyona hak kazanmadığını ama gönlümden koptuğu kadar az bir miktar teklif ettim.tabii ki kabul etmedi ve konu kapandı.daha doğrusu ben kapandı zannetmişim.
geçenlerde bana bu konu ile ilgili icra takibi tebligatı geldi.emlakçı bana komisyon talebine karşılık icra takibi başlatmış.tabii bunu benim imzaladığım sözleşmenin adres kısmına kendi gösterdiği daireyi değilde,bizim satın aldığımız vede kendisininde ilk defa gördüğü daireinin adresini yazarak yapmış.(sözleşmenin bir nüshasınıda bana vermemiş.)
bende müteahhitden "söz konusu taşınmazın herhangi bir emlakçı vasıtasi ile değil de satışın direkt yapıldığına dair yazı alıp konuyu anlatan bir itiraz dilekçesi ile icra takibini durudurdum.
tabii büyük ihtimalle emlakçı bana dava acacak..
benim böyle bir durumda kanunlar önünde şansın nedir?
ne yapmalıyım
icra tutarı : 4,750 YTL.
yanıtlarınıza göre ya avukat tutup davaya devam edeceğim ,yada allahından bulsun deyip uzlaşma yolu arayacağım.
yanıtlarınızı bekliyorum
Saygılar.
Re: Haksız Emlak Komisyonu Talebi
Alıntı:
ENGNYLDZ rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba sevgili forum üye ve yöneticileri,
Başından geçen bir durumu anlatayım ;
bundan bir kaç evvel bir daire satın aldım,daireyi satın alma hikayemiz şu?
Öncelikle bir emlakçıya gittik,isteğimizi belirttik,o da bize portföyünden gösterebileceği daireler olduğunu söyledi ertesi güne daireleri görmek üzere anlaştık,Ertesi gün buluştuk ve bize gösterdiği ilk daireyi beğenmedik,fakat bu daireye bakarken bize yer gösterme bedelinin ispatı olduğunu söylediği bir evrak imzallattı.(sonradan bunun bir sözleşme olduğunu anladık).beğenediğimiz daireden çıkarken,o anda yanımızda olan inşaat firmasında çalışan bir yetkili bir üst sokakta da dairelerinin olduğunu söyledi.bende o esnada emlakçıya inşaat firmasının yetkilisinin bahsetmiş olduğu dairenin portföyünde olup olmadığını sorduğumda emlakçı; portföyünde olmadığını,kendisininde daireyi ilk defa göreceğini söyledi.
biz bir üst sokakta ki daireye baktık ve beğendik(tabii bu arada emlakçıyı da kovmak gibi bir durumumuz olmadığından o da kendi arabası ile bizimle geldi)
daha sonra prensipte anlaşmak üzere müteahhitin ofisine geçtik)(tabii bu arada emlakçı hala bizimle).
Biz müteahhile pazarlığımızı yaptık,bu arada emlakçıda pazarlığa lehimizde yardımcı oldu.
bir süre sonra emlakçı bana telefon açıp komisyon talep etti, emlakğın kendi portföyünde olmadığından komisyona hak kazanmadığını ama gönlümden koptuğu kadar az bir miktar teklif ettim.tabii ki kabul etmedi ve konu kapandı.daha doğrusu ben kapandı zannetmişim.
geçenlerde bana bu konu ile ilgili icra takibi tebligatı geldi.emlakçı bana komisyon talebine karşılık icra takibi başlatmış.tabii bunu benim imzaladığım sözleşmenin adres kısmına kendi gösterdiği daireyi değilde,bizim satın aldığımız vede kendisininde ilk defa gördüğü daireinin adresini yazarak yapmış.(sözleşmenin bir nüshasınıda bana vermemiş.)
bende müteahhitden "söz konusu taşınmazın herhangi bir emlakçı vasıtasi ile değil de satışın direkt yapıldığına dair yazı alıp konuyu anlatan bir itiraz dilekçesi ile icra takibini durudurdum.
tabii büyük ihtimalle emlakçı bana dava acacak..
benim böyle bir durumda kanunlar önünde şansın nedir?
ne yapmalıyım
icra tutarı : 4,750 YTL.
yanıtlarınıza göre ya avukat tutup davaya devam edeceğim ,yada allahından bulsun deyip uzlaşma yolu arayacağım.
yanıtlarınızı bekliyorum
Saygılar.
Sonuçta emlakçının elinde sizin imzalamış olduğunuz bir sözleşme var.Sözleşmede komisyon olarak bir rakam /oran belirlenmiş ise çok büyük bir ihtimalle ödemek durumunda kalacaksınız.Ancak dediğiniz gibi bu durumu bir avukatla yüz yüze görüşmeniz faydalı olacaktır.
cevabınız için teşekkür ederim,
yasalara göre mahkemeye intikali durumda şansım az galiba her ne kadar haklı olsamda...
siz ce bu durum mahkemeye taşınmadan uzlaşma yolunu mu denemeliyim?
Sözleşmede komisyon olarak bir oran belirlenip belirlenmediği çok önemli tabiiki.Eğer belirlenmiş ise ödemek durumunda kalacaksınız.Bende bu durumda bu durumu bir avukatla yüz yüze görüşmenizi salık veririm.
Sözleşmede alıcı ve satıcıdan % 3 komisyon alnır şeklinde bir bir madde var...
Fakat emlakçı alıcıdan yani müteahhitten herhangi bir komisyon talep etmemiş,hatta müteahhit emlakçıyı tanımıyor bile.
Şöyle bir durum var bir de;
emlakçının bana imzalattığı sözleşmede gayrimenkulün bedeline 135.000 ytl yazmış,oysa ki tapuda belirtilen satış bedeli 80.000 ytl.
Bu benim için mahkemede bir avantaj olur mu?
Alıntı:
...
emlakçının bana imzalattığı sözleşmede gayrimenkulün bedeline 135.000 ytl yazmış,oysa ki tapuda belirtilen satış bedeli 80.000 ytl.
Bu benim için mahkemede bir avantaj olur mu?
Evet.135.000 YTL yerine 80.000 YTL nin %3 ü ve faizi +mahkeme masraflarını ödemek durumunda kalırsınız.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Evet.135.000 YTL yerine 80.000 YTL nin %3 ü ve faizi +mahkeme masraflarını ödemek durumunda kalırsınız.
Cevabınız için teşekkür ederim.
Peki emlakçının sözleşemeye yazdığı yanlış olan emlak tutarı bu emlakçının sözleşme üzerinde kafasına göre oynama yaptığının kanıtı, yani mahkemeyi kaybetmesine sebep değil mi?
Yani asıl sormak istediğim.
Bu durum mahkemede lehime bir sonuç çıkarmaz mı?
Tabii bunun yanında müteahhitten aldığım ve satışın aracısız direk bana yapıldığına dair yazıda var .
Alıntı:
Tabii bunun yanında müteahhitten aldığım ve satışın aracısız direk bana yapıldığına dair yazıda var .
Emlakçının elinde ise size ait imza bulunan %3 satış komisyonunu kabul ettiğinize dair bir sözleşme var.
Verilen diğer cevaplarda da belirtildiği üzere bir avukatla yüz yüze görüşmeniz sizin çıkarınıza olacaktır.
Saygılar