Re: Kaçak elektrik cezası
Alıntı:
secretdream rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar,
kaçak elektrik ile ilgili bir konu vardı ama benim durumum biraz farklı olduğu için bilgi almak istedim.
Kısaca,kaçak elektrik kullanmakla suçlandık ve cezayı ödedik. Para cezası bittikten 2 ay sonra falan savcılık dava açmış..Nitelikli hırsızlıkla suçlanıyorum. Dava 27 şubatta. Geçen gün haberlerde elektrik cezalarına ilişkin bir af çıktığını duydum. Acaba bu beni etkiler mi? İkincisi,bu konuda yapılan yorumlar o kadar karamsar olmasına rağmen diğer başlıkta olumlu sonuçlarında alınabileceğini okudum. Ama bize de genelde hapis cezası verildiği söylendi.
Borcumuzu ödemiş olmamız ceza olarak yetmez mi?
Aftan yararlanabilir miyiz?
Yardımcı olursanız sevinirim.
)
Elektirik hırsızlığı suçu ile ilgili af çalışması olup olmadığı konusunda bilgi sahibi değilim.
Ancak para cezasını kuruma ödemeniz hakkınızda elektirik hırsızılığı suçundan TCK 142/1-f,168,53 maddeleri gereğince cezalandırılmanız için kamu davası açılmasına engel olmaz.Kaçak elektrik cezasını kuruma yatırdığınız için kanatimce hapis cezası ertelenebilir veya paraya çevrilebilir....
Madde 142 - (1) Hırsızlık suçunun; Elektrik enerjisi hakkında,
İşlenmesi hâlinde, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Madde 168 - (Değişik madde: 29/06/2005-5377 S.K./20.mad)
Hırsızlık, mala zarar verme, güveni kötüye kullanma, dolandırıcılık, hileli iflâs, taksirli iflâs ve karşılıksız yararlanma suçları tamamlandıktan sonra ve fakat bu nedenle hakkında kovuşturma başlamadan önce, failin, azmettirenin veya yardım edenin bizzat pişmanlık göstererek mağdurun uğradığı zararı aynen geri verme veya tazmin suretiyle tamamen gidermesi halinde, verilecek cezanın üçte ikisine kadarı indirilir.
BELLİ HAKLARI KULLANMAKTAN YOKSUN BIRAKILMA
Madde 53 - (1) Kişi, kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkûmiyetin kanuni sonucu olarak;
Re: Kaçak elektrik cezası
ilgilendiğiniz için teşekkür ederim.
Cevap: Re: Kaçak elektrik cezası
değerli hukukcularımız.sunu sormak isterim...gecen gun bizim eve 3 tane tedaş gorevlisi gelmiş kacak elektrik aradıklarını solemiş.evde yanlız yengem varken.yatak odasındaki gardroptan tutun.heryeri alt üst etmişler.sorada bişey bulamayıp gitmişler.şimdii benim bildiğim kadarıyla.polis bile bir hanede arama yapmak için savcılık emri almak zorunda..[ yada olemi bilmiorum] peki bu adamlar kim oluyo.da insanların evine hanesine evde erkek yok bişey yok giriolar.hakları varmıdır.suc deilmidir.
Cevap: Kaçak elektrik cezası
Arama yapılabilmesi için CMK maddde 119 gereği arama yapılabilmesi için hakim kararı hakime ulaşılamadığı takdirde savcı izni ya da gecikmesinde sakınca bulunan hallerde hakim ve savcıya ulaşılamazsa kolluk amirinin yazılı izni gerekmektedir. Bu sebeple evde yapılan bu arama hukuka aykırı olup suç teşkil etmektedir. Şunu da belirtmek gerekir ki evde ev sahibinin rızasıyla yapılan aramalar dahi hukuka aykırı olmaktadır.
Cevap: Kaçak elektrik cezası
Lehinize bir kararın çıkıp çıkmayacağı sizin ve avukatınızın iyi bir savunma yapıp yapmayacağınıza bağlı. Eğer isnat edilen suçu işlemediyseniz karşı tarafın delillerini çürütecek deliller üretmelisiniz. bu da ancak bir profesyonel yadımla olabilir diye düşünmekteyim.