İstikak davamın kararına bakın
Bundan bir sene evvel bir arkadaşıma 10 adet pc kiraladım aramızda sözleşme yaptık. PC leride yeni almıştım ,faturaları falan hepsi benim adıma. Aradan 4 ay falan geçti ve arkadaşın borcu yüzünden dükkana haciz gelmiş, o esnada arkadaşın babası icra memurlarına bu makinaların 10 tanesi başkasına ait diye beyanda bulunmuş, bunuda icra kağıdına yazmışlar. Ama sonuçta 22 makinayı icra etmişler, benim makinalarda onların arasında gitmiş. Ben istikak davası açtım; 6 ay kadar sürdü ve sonuçlandı, davanın reddine çıktı, temyize gönderdiler. Hakim istikak davası ispatlanamadığından red vermiş. Fatura sundum, aramızdaki sözleşmeyi sunduk, zaten kiraladığım şahıs kendi ağzıyla mahkemede söyledi; makinalar onundur dyie. İki şahit gösterdik, onlarda söyledi ama hakim red verdi. Şimdi ben kimden talep etmem gerekiyor 10 tane makinamı? Bu nasıl bir karar, temyizden döndüğünde gene red gelir ise ben karşı taraftan alabilirmiyim makina bedelini?
Re: istikak davamın kararına bakın..
İcra iflas kanunu 97. maddeye göre borçlunun elinde bulunan mallar borçlunun sayılır ve bu yasal karinedir. Bunun aksi güçlü deliller ile ispatlanarak istihkak iddiasında bulunulabilir. Sadece fatura sunmak yeterli değildir. Sunduğunuzu faturaların niteliği, irsaliyesi, ödeme belgesi bu faturaların ticari defterde kaydının olup olmadığı gibi pekçok detay konu var.
Belkide bazı şeyleri eksik ifade etmiş olabilirsiniz. Dosyanın detayını bilmeden yorum yapmak yanlış olur.
Hakim likten ayrılma bir avukata danıştım bu olayı hakimin istemesi gerekirdi dedi. Faturanın kayıtlarını vs. böyle bişey istenmedi bizden, istenmiş olsaydı hepsi sunulurdu. Temyiz bozar dedi bu davayı. Peki bozmaz ise. kiraya verdiğim şahısı dava etsem alabilir miyim fatura bedelini?
Yargılama sırasında ibraz edilen faturaların dip koçanları ve ticari defterler istenip o şekilde karar verilmeliydi. Ayrıca aranızdaki sözleşmeyi de ibraz etmeliydiniz. Tabi sayın mkocgul'ün ifade ettiği gibi dosyayı görmeden yorumda bulunmak pek doğru olmaz, hakimin neye göre red kararı verdiğini gerekçeli kararı görmeden bilemeyiz, temyiz sonucunu da bilemeyiz..
Eğer ki temyizden onanarak gelirse genel haciz yolu ile ilamsız takip başlatarak makineleri kiraladığınız kişiye yönelebilirsiniz, eğer itiraz edilir ise takip durur ve dava açıp alacağınızı ispat ederek itirazı kaldırmanız gerekir.
Bu konuda maddi zararınızın tazmini yönünde maddi tazminat davası da açabilmeniz gerek diye düşünüyorum..
Alıntı:
sagliklihayat rumuzlu üyeden alıntı
Hakim likten ayrılma bir avukata danıştım bu olayı hakimin istemesi gerekirdi dedi. Faturanın kayıtlarını vs. böyle bişey istenmedi bizden, istenmiş olsaydı hepsi sunulurdu. Temyiz bozar dedi bu davayı. Peki bozmaz ise. kiraya verdiğim şahısı dava etsem alabilir miyim fatura bedelini?
hukuk mahkemelerinde hakim tarafların beyan ettiği delillerle bağlıdır. dolayısıyla hakimin sizden şunu getir şunu götür demez... siz mahkemeye ne sunmuşsanız hakim onları değerlendirerek karar verir.
valla ne desemki verilen her karar yoruma açık. kesin ve net deil hiç bişey. temyizi beklicez tek güvencemiz orası kaldı. teşekkür ederim yorumlAR İçin
Re: İstikak davamın kararına bakın
İstikak davamın kararına bakın
--------------------------------------------------------------------------------
Bundan bir sene evvel bir arkadaşıma 10 adet pc kiraladım aramızda sözleşme yaptık. PC leride yeni almıştım ,faturaları falan hepsi benim adıma. Aradan 4 ay falan geçti ve arkadaşın borcu yüzünden dükkana haciz gelmiş, o esnada arkadaşın babası icra memurlarına bu makinaların 10 tanesi başkasına ait diye beyanda bulunmuş, bunuda icra kağıdına yazmışlar. Ama sonuçta 22 makinayı icra etmişler, benim makinalarda onların arasında gitmiş. Ben istikak davası açtım; 6 ay kadar sürdü ve sonuçlandı, davanın reddine çıktı, temyize gönderdiler. Hakim istikak davası ispatlanamadığından red vermiş. Fatura sundum, aramızdaki sözleşmeyi sunduk, zaten kiraladığım şahıs kendi ağzıyla mahkemede söyledi; makinalar onundur dyie. İki şahit gösterdik, onlarda söyledi ama hakim red verdi. Şimdi ben kimden talep etmem gerekiyor 10 tane makinamı? Bu nasıl bir karar, temyizden döndüğünde gene red gelir ise ben karşı taraftan alabilirmiyim makina bedelini?
Hic merak etmeyin bu faturaların doğruluğu araştırmadan bu şekil karar.Temyizden döner,Sizde göreceksiniz buraya yazarsınız temyiz bozdu diye
istikak davamın kararına bakın..
--------------------------------------------------------------------------------
Hakim likten ayrılma bir avukata danıştım bu olayı hakimin istemesi gerekirdi dedi. Faturanın kayıtlarını
Slm. Bu durumda hakim Bilirkişi vaıstasıyle tespit cihetine gitmesi gerekirdi, Bu İstahkak iddasında bulununan Eşyaların Şirket envarterinde olup olmadığının kaydının bulup bulunmadığının araştırması mahkemeye düşer.fatura ibraz edilir Onun doğruluğunun tespitini mahkeme ister.
Fatura dip koçanlarını, hakimin istemesi ve sonucunda buna göre karar vermesi gerekirdi. Eksik inceleme olmuş gibime geliyor.