Boşanma sonrası ne yapmalıyım?
Herkese iyi günler.Hukuki net sayın hukukçuları ve üyeleri ile paylaşmak istediğim bir husus.
Karşılıklı ve Çekişmeli açılan boşanma davası Ocak ayında sonuçlandı:Tazminata yok,Kusur durumu Eşit.3 yaşındaki kızımın velayeti annesinde,kızımla eski eşime 400 ytl(iştirak+yoksulluk)nafakası bağlandı.Karşı taraf Tazminat ve Nafaka miktarı yönünde temyiz etmiş.
Bu temyiz aşamasında:
1-Mahkeme sonucu ile nüfusa gidip boşanma işlemlerini yaptırabilirmiyim/Yoksa yargıtay sonucumu beklemeliyim.?
2-Aylık belirlenen nafakayı yatırmalımıyım / yoksa yargıtay sonucunumu beklemeliyim.?
Re: Boşanma sonrası ne yapmalıyım?
Alıntı:
ERAT rumuzlu üyeden alıntı
1-Mahkeme sonucu ile nüfusa gidip boşanma işlemlerini yaptırabilirmiyim/Yoksa yargıtay sonucumu beklemeliyim.?
2-Aylık belirlenen nafakayı yatırmalımıyım / yoksa yargıtay sonucunumu beklemeliyim.?
1. Mahkeme kalemine gidip boşanma kararının kesinleşip kesinleşmediğini öğrenin.
2. Yeni nafaka miktarı belirlenene kadar eski rakam geçerlidir. Düzenli olarak ödeyin. Yoksa sizden icra takibi yoluyla tahsilat yapılır, ek masraflar ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Yargıtay sürecini bekleyin.
Sn.c_selin hanımefendi gibi düşünüyorum yargıtay sürecini bekleyin
Nafaka, mahkeme sonuçlanana kadar tedbir nafakası, mahkeme sonuçlandıktan sonra iştirak ve yoksulluk nafakası adını alır diye biliyorum.
Diyelim ki kadın için tedbir nafakası koşulları oluşmadı, ama çocuk için mutlaka oluşacaktır. Dolayısıyla çocuk açısından adı tedbir veya iştirak nafakası olsa da süre gelen ve ödenmesi gereken bir nafaka var.
Yine kadın açısından başta tedbir nafakasına hükmedildiyse yine böyle bir süreklilik söz konusu. Bu ancak yoksulluk nafakasının reddi halinde sona erer veya azaltılması kararıyla azalır.
Sonuçlanmamış olsa bile, ara karar ile muaccel olan nafakanın ödenmemesi halinde icra takibi yapılamaz mı? Kararın yargıtayda kesinleşmesi için aylarca beklenecek mi?
Hiç zannetmiyorum.
Alıntı:
sdt23 rumuzlu üyeden alıntı
Sonuçlanmamış olsa bile, ara karar ile muaccel olan nafakanın ödenmemesi halinde icra takibi yapılamaz mı? Kararın yargıtayda kesinleşmesi için aylarca beklenecek mi?
Hiç zannetmiyorum.
Yapılır ama bu nafaka alacaklısının inisiyatifinde.
Sonuç:
Sayın ERAT yargıtaydan yeni karar gelinceye kadar aylık 400 YTL toplam nafakayı ve varsa geçmiş aylara ait birikmiş nafaka borcunu ödemelidir. Ödemezse eski eş icra kanalıyla tahsil edebilir.
Yargıtay kararı gelince belirlenen yeni rakam üzerinden ödemeye devam etmelidir.