miras kalan evde oturan kiraci hk
Merhaba,
19.08.2007 tarihinde babam vefat etti. Kendisinden Bakırköy'de bir daire kaldı. Dairedeki kiracıyı tahliye etmek istedigimizde bizden 7000 ytl istedi, yoksa bizim kendisini cikaramayacagimizi, islemlerin cok gec oldugunu 3 yil oturabileceklerini belirtti. Benim ve esimin adimiza herhangi bir mülkümüz bulunmamakta, evi henüz üzerimize de almadik. Evi mirascilar üzerine aldiktan sonra ihtiyacim oldugunu kanitlayarak tahliye edebilirmiyim? Kardesim evini degistirip daha buyuk eve tasinmak icin evi satmak istiyor, annem de satmak istiyor, ben satmak istemiyorum. Abim satmazsam ona hakkı olan parayi vermemi istiyor, benim maddi durumum bulunmamakta, evin satilmamasi icin ne yapabilirim?
Tesekkur ederim.
Re: miras kalan evde oturan kiraci hk
Sorunuz iki aşamalı:
1. Kiracıyı ihtiyaç nedeniyle tahliye etmek için önünüzde iki yol var:
6570 sayılı kanunun 7. maddesinin b fıkrasına göre:
- Gayrimenkulü kendinizin, eşinizin veya çocuklarınızın ihtiyacı nedeniyle kira dönemi sonunda;
veya aynı kanunun aynı maddesinin d fıkrasına göre:
- Gayrimenkulü Medeni Kanun hükümlerine göre üzerinize geçirdikten sonra kendinizin eşinizin veya çocuklarınızın ihtiyacı nedeniyle 1 ay içinde kiracının elinde olacak bir ihtar göndererek altı ay sonra
tahliye davası açabilirsiniz.
https://www.hukuki.net/kanun/6570.13.text.asp
Hangisi daha erken olacaksa onu tercih edersiniz. Tahliye davasının sonuçlanma süreci mahkeme yoğunluğuna bağlı olarak değişebilir.
2. Bu dairede annenizin 1/4, sizin ve ağabeyinizin 3/8 payı vardır. Aranızda anlaşma mümkün olmazsa paydaşlardan biri ortaklığın giderilmesi davası açarak gayrimenkulün açık arttırmayla satışını talep edebilir.
Açık arttırmaya herkes katılabilir, en çok veren alır.
İlk açık arttırma rayiç bedelin %60'ından başlar, ilk açık arttırmada %60 veren çıkmazsa ikinci açık arttırma rayiç bedelin %40'ından başlar.
Ağabeyiniz veya anneniz ortaklığın giderilmesi davası açarsa bunu engellemenin bir yolu yoktur.