-
Atamalar
Merhaba.
Bu konunun amacı idarede yapılan her türlü atamada bir hukuka aykırılık olması durumunda ne yapılabileceğini tartışmaktır.
Örneğin 5251 sayılı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'un 22. maddesi, atanacak uzman yardımcılarının niteliklerini aşağıdaki gibi belirtiyor.
Diyelim ki bir uzman yardımcısı 22. maddeye aykırı olarak atandı. O zaman sokaktaki vatandaşın bu konuyu yargıya götürme hakkı var mıdır?
Bildiğiniz gibi İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 2. maddesi idari davaların türlerini menfaat ihlali, kişisel hak muhteli ve idari sözleşmelerden doğan uyuşmazlıklarla sınırlamıştır. Buna göre sokaktaki vatandaş bu işlem yargıya nasıl götürür? Ne yapması lazımdır?
Değerli görüşleriniz için şimdiden teşekkür ediyorum.
İDARİ YARGILAMA USULÜ KANUNU
Kadının Statüsü Uzmanlığı ve Kadının Statüsü Uzman Yardımcılığı
Madde 22- Genel Müdürlük, bu Kanunda sayılan görevlerin yerine getirilmesinde Kadının Statüsü Uzmanı ve Kadının Statüsü Uzman Yardımcısı istihdam eder. Kadının Statüsü Uzman Yardımcılığına atanabilmek için, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde sayılan şartlara ek olarak aşağıdaki nitelikler aranır:
a) En az dört yıllık eğitim veren yüksek öğretim kurumlarının istatistik, sosyoloji, felsefe, psikoloji bölümleri ile iktisadî ve idarî bilimler, siyasal bilgiler, iletişim, hukuk, işletme ve iktisat fakülteleri, ev ekonomisi ve sosyal hizmetler yüksekokulu veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt içindeki ve yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olmak.
b) Yapılacak yarışma ve yeterlik sınavında başarılı olmak.
c) Sınavın yapıldığı yılın ocak ayının ilk gününde otuz yaşını doldurmamış olmak.
d) Kamu personeli dil sınavında en az (C) düzeyinde başarılı olmak.
Kadının Statüsü Uzman Yardımcılığına atananlar; üç yıl çalışmak, olumlu sicil almak ve tez hazırlamak kaydıyla açılacak yeterlik sınavına girme hakkını elde ederler. Sınavda başarılı olanlar Kadının Statüsü Uzmanı unvanını kazanırlar. Yeterlik sınavında başarı gösteremeyenler bir yıl içinde ikinci kez sınava tâbi tutulurlar. İki defa başarı gösteremeyenler, Genel Müdürlükteki memur kadrolarına atanırlar.
Kadının Statüsü uzmanları ve Kadının Statüsü Uzman yardımcılarının mesleğe alınmaları, yetiştirilmeleri, yarışma sınavı, tez hazırlama ve yeterlik sınavı ile eğitimleri yönetmelikle düzenlenir.
-
Re: Atamalar
İdari yargıda iptal davası açan kişinin, iptalini istediği işlemde menfaatinin bulunması esastır. Bu nedenle "vatandaş" sıfatıyla, idari işlemlerin iptali için, idari yargıda dava açılamaz... Açılırsa da dava ehliyeti olmadığından reddedilir.
Bahsettiğiniz kurumda yasaya aykırı işlem yapıldığını düşünen "vatandaş" sıfatlı kişi, bunu üst makamlara şikayet konusu yapabilir.
Öte yandan memur sendikalarının, ortak çıkar nedeniyle, üyeleri adına dava açma ve davada taraf olma hakkı bulunuyor. Üyesi olduğunuz memur sendikasının hukuk bölümüyle temasa geçerseniz daha aydınlatıcı bilgi edinebilirsiniz...
-
Re: Atamalar
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum.
Peki böyle bir davayı bir dernek açabilir mi? Derneklerin böyle davaları açma hakkı var mıdır?