Re: Mirastan Haksız İstek
Herkes herşeyi talep edebilir.
Durumu düzgün ifade edememişsiniz. Ama bir arsanın hisseli tapusu varsa, ortaklardan biri ortaklığın giderilmesi davası açabilir. Arsa açık arttırmayla satılır, en çok veren alır.
Sorunu çözmenin tek yolu bu.
Peki arsa da en fazla pay sahipleri bir araya gelip , ederi ne ise bu küçük payı mirasçıyı aradan çıkarmak adına satın alamazlar mı? Yani bütün arsa değil de sadece küçük olan arsa , Çünkü diğer durumda fazla parayı veren payı az olan mirasçı olabilir ki bu da istenmemekte.
Alıntı:
uzmansoru06 rumuzlu üyeden alıntı
Peki arsa da en fazla pay sahipleri bir araya gelip , ederi ne ise bu küçük payı mirasçıyı aradan çıkarmak adına satın alamazlar mı? Yani bütün arsa değil de sadece küçük olan arsa , Çünkü diğer durumda fazla parayı veren payı az olan mirasçı olabilir ki bu da istenmemekte.
Dediğiniz gibi küçük hisseli açık arttırmada daha fazla para verirse tamamını alabilir. Adil olan da budur. Yoksa siz onun hissesini "ucuza almış" olursunuz.
Küçük hisse sahibinin talep ettiği parayı vererek siz onun hissesini alabilirsiniz.
Ama arsanın tamamının açık arttırmayla satışı dışında küçük hisse sahibini size payını satmaya zorlayamazsınız.
Hocam ilgin için teşekkür ederim. Zamanını ayırıp yazmışsın. Yanlız aslolan bu desende bence ortada haksızlık var. Bizdeki sorun şu, hissesi az olan hissesinin ettiğinden fazlasını kat karşılığı istiyor. Ederi atıyorum 1 lira ise o 10 lira istiyor. Ama senin de dediğin gibi sanırım kanunlar ondan yana, çünkü ben arsa yı satmak istemiyorum, çünkü onlar (mirasçılar) , arsa satlığa çıkarsa bizden fazla verirler, ama onun ederinin fazlasını da vermek istemiyorum. Yıllardır süren bu sorun sanırım devam edecek
Tekrar teşekkür ederim.
Sizde daha fazla ortak var ama daha basit bir durum üzerinden konuşalım.
Diyelim ki siz %90 hisseye sahipsiniz, diğer ortak %10 hisseye sahip.
Diyelim ki yüzde 10 hissesi için 1 yerine 10 istiyor.
Diyelim ki toplam malın değeri size göre 100 lira olsun. Size göre onun hakkı da 10 lira, sizin payınızın değeri de 90 lira.
Ona göre ne olacak? Kendi payını 100 lira gördüğü için sizin payınıza da 900 lira verip ancak 1000 liraya alacak.
Bu durumda açık arttırmada onun dediği rakama satılabilecekse sizin 90 liralık malınız 900 liraya satılır, bundan karlı bir alışveriş olur mu?
Tabii açık arttırmada mal gerçek değerini bulacaktır. O fahiş taleplerde bulunamayacaktır.
Açık arttırmada büyük pay sahibi her zaman karlıdır.
Muhtemelen sizin 10 lira verdiğiniz, onun 100 lira istediği payı en kötü ihtimalle gerçek değerinden alırsınız.