Terk için haklı bir sebep mi?
Karı ve kocanın ilk eşlerinin vefatı sebebi ile ikinci evlilikleridir. Bayan eşin ilk evliliğinden olan oğlu, askerden yeni gelmiş olup; annesi ve üvey babası ile yaşamak istemektedir. Ancak üvey baba, oğulun yaşayabiceği başka bir evi olması sebebi ile buna karşı çıkmaktadır. oğul, üvey babasının kendisine iş bulmasına rağmen çalışmamakta ve üvey babasından alcağı paralarla ve ondan geçinerek yanında kalmakta ısrar etmektedir. oğulun bu asalak gibi yaşamasına üvey baba dayanamaz ve oğulu evden kovar. oğul evi terk edince anneside(kacanın eşi) evi terk eder. benim sorularım;
1-babanın; reşit, üvey oğluna bakmak ve onunla aynı evde yaşamak zoruda mı?
2- bayan eş evi haklı nedenlerle mi terk etmiştir?
Cevap veren herkese teşekkür ederim.
Re: Terk için haklı bir sebep mi?
Alıntı:
sdt23 rumuzlu üyeden alıntı
1. Hayır
2. Hayır
sayın: sdt23 cevablarıınızın hukuki gerekçeleri varsa yazarsanız sevinirim. cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
Yabancı ülkelerde mesela Almanya'da 18 yaşını dolduran genç ayrı bir eve çıkar ve işe girerek yaşamını idame ettirmeye başlar. Ebeveyn 18 yaşından sonra kızı ya da oğluna bakmakla yükümlü değildir. Ülkemizdeki durumu tam bilemiyorum ama Almanya'daki gibi olduğunuda sanmıyorum. Bu nedenle ilk soruya cevap Evet denebilir. Anne konusunda bir yorum yapamayacağım. Kaçan oğulda sonuçta annenin öz oğlu.Her nekadar tembel ve aylakta olsa sonuçta annenin ciğerparesi.
Bu arada üvey baba oğlana bir iş buluyor, oğlanın kalacağı bir evde varmış. Yani daha ne olsun ki?
Tabi bir hukukçu arkadaş hukuki bir cevap verirse yerinde olacaktır. Ben sadece şahsi düşüncemi yazdım.
saygıdeğer hukuki net üyeleri arasında bu sorulara bir hukuçu gibi cevap verecek yok mu?
MADDE 186.- Eşler oturacakları konutu birlikte seçerler.
Birliği eşler beraberce yönetirler.
Eşler birliğin giderlerine güçleri oranında emek ve malvarlıkları ile katılırlar.
Ancak reşit ve sağlıklı olan erkek çocuk adamın bakmakla yükümlü olduğu kişiler arasında değildir. Dolayısıyla üvey baba erkek çocukla aynı evde oturmak zorunda değildir.
MADDE 364.- Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür.
Kardeşlerin nafaka yükümlülükleri, refah içinde bulunmalarına bağlıdır.
Eş ile ana ve babanın bakım borçlarına ilişkin hükümler saklıdır.
Kadının oğluyla görüşmesi adam tarafından engellenmediği sürece, sırf oğlu eve alınmadığı için evi terk etmesinin haklı terk nedeni olmayacağını düşünüyorum.